Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Български бойни кораби изстреляха ракети в Черно море. Готвим се за... Путин трепери: Северният флот на Русия усвоява нов ударен комплекс

Български бойни кораби изстрелват ракети.

Това се вижда от публикация на армията ни във Фейсбук.

Силите и средствата на Флотилия бойни и спомагателни кораби продължават участието си в учението „ЧЕРНО МОРЕ 2021”. То се провежда от 17 до 21 май 2021 г. в националните морски пространства на Република България.

Корабите на море изпълняват планираните сериали на море. Сред тях са: поставяне на димна завеса и отклоняване от атаките на въздушен противник; ескорт на кораби, превозващи ценен товар и организиране на видовете отбрани и защити на група кораби при прехода им по море; провеждане на подводно обследване с хидроакустическа станция и леководолази на миноподобни обекти; провеждане на корабни бойни учения (борба с пожари, управление на повреден кораб, оказване на помощ на повреден кораб със силите и средствата на група кораби самостоятелно и във взаимодействие с аварийно-спасителни средства на флотилията и ВМС, буксировка на повреден кораб, медицинска евакуация на пострадал личен състав) и др.

“Стигат и десет кораба”: Северният флот на Русия усвоява нов ударен комплекс

/Поглед.инфо/ Изпитанията на най-новата противокорабна ракета "Циркон" достигнаха до финалната права – фрегатата на Северния флот "Адмирал Горшков" се подготвя за последните изпитателни изстрелвания. Според последните данни те ще бъдат проведени до края на лятото, след което системата ще продължи да бъде усъвършенствана на подводници. Какво означава "Циркон" за руския флот - в материала.

Първи носител

Точната начална дата на окончателните изпитания все още е неизвестна, но според министъра на отбраната Сергей Шойгу ракетата ще бъде изпитана напълно до края на годината. И в априлското си послание до Федералното събрание президентът Владимир Путин обяви, че оръжието скоро ще бъде в готовност. Серийните доставки за въоръжените сили са планирани за следващата година.

Първата фрегата от проект 22350 „Адмирал Горшков“ беше първата, изстреляла перспективната ракета „Циркон“ в морето по учебни цели. Тя беше приета във флота през лятото на 2018 година. Поради усъвършенстваните електронни системи на борда и високата степен на автоматизация, този кораб се нарича „плаващ компютър“. Освен това много технологии бяха използвани за първи път.

Основните оръжия на фрегатите са крилати ракети „Калибър“ в 16 вертикални пускови установки. Артилерия е от универсални 130-мм оръдия със скорострелност 30 изстрела в минута и обхват 23 километра. Небето се контролира от зенитно-ракетната система „Полимент-Редут“. Срещу подводниците се използват четири торпедни апарата "Пакет-НК".

Водещият съд от поредицата "Адмирал Горшков" е положен през 2006 г. - това е първият нов голям надводен кораб от съветската епоха. Фрегатата служи като полигон за много разработки, различни оръжейни системи, системи за ПВО и електронно оборудване. Така че решението за оборудване на платформата с експерименталния „Циркон“ е съвсем логично.

Първите изпитания на Горшков са извършени през декември 2019 г. Според Министерството на отбраната е имало три изстрелвания: две по морски цели и една по наземни.

Покриване на Арктика

Разработването на фундаментално нов хиперзвуков комплекс започна през 2010 г.; за първи път президентът Владимир Путин обяви успешното изпълнение на проекта през 2018 г.

Очаква се морската версия да замени противокорабните ракети „Гранит“, които са на въоръжение във ВМС от средата на 80-те години. "Циркон" ще се оборудва на модерни и модернизирани кораби - на първо място, фрегати от проект 22350, на крайцера "Адмирал Нахимов", на перспективните разрушители "Лидер". Освен това многофункционалните атомни подводници 971, 949A и 885 ще бъдат въоръжени с „хиперзвук“ .Приоритетът е Северният флот. И това не е случайно.

„Циркон“ има голям обсег и по време на експлоатация са необходими контролни изстрелвания и стрелба като част от бойната подготовка“, каза бившият командир на Северния флот Вячеслав Попов. Предвид размерите на оперативната зона на Северния флот и неговите полигони, те подхождат повече за изпитване на новите видове оръжия, отколкото например Балтийско или Черно море. "

Освен това арктическата зона е най-опасното за ракетите направление за цяла Русия.

"Северният флот отговаря за Арктика. Укрепването там е въпрос не само на днешния ден, но и на перспективите. Арктика е бъдещето както по отношение на транспорта, така и по отношение на осигуряването на отбраната на страната . Ракетата „Циркон“ е много гъвкаво нещо. И на определен етап от развитието на въоръжените сили тя ще се превърне в водещото ракетно оръжие във флота като цяло, както и в мощно възпиращо средство за други страни при вземането на решения, които накърняват сигурността на Русия“, обяснява адмиралът.

Контролен инструмент

По време на изпитанията "Циркон" поразява, както наземни, така и морски цели на разстояние до 450 километра. Обявеният обсег на стрелба е хиляда километра. Максималната скорост на полета е 9 Маха, или около 11 хиляди километра в час. Това прави ракетата неуязвима за всеки съвременен и перспективен прихващач.

Не е изненадващо, че западните държави, включително САЩ, незабавно реагираха на „Циркон“. Пентагонът следи отблизо всяко изстрелване, като признава значителна пропаст с Русия в областта на хиперзвуковите оръжия. Американски експерти смятат този комплекс за сериозна заплаха за самолетоносачите - основната ударна сила на американския флот.

Според председателя на Общоруското движение за подкрепа на флота, капитан 1-ви ранг Михаил Ненашев, всички събития за армията и флота, включително Циркон, са отговор на агресивните сценарии на Запада.

"В светлината на последните изявления на френската и американската армия е ясно, че западните страни трябва да представят Русия като опасен враг", казва той. "Сценариите са отдавна разработени и политическата класа на Запада ще изграждане на курс срещу Русия. „Циркон“ е средство за защита на XXI век на фона на екстремните политически валнения. Трябва убедително да демонстрираме способностите си“, убеден е той.

Председателят на ОДПФ вярва, че дори десет подводници и надводни кораби с „Циркон“, заедно с ядрени настъпателни и отбранителни оръжия, ще позволят на екипажите от Северно море да решават всякакви геополитически задачи за отбраната на страната в арктическия регион.

"Характеристиките на ракетата са такива, че според всички прогнози американците няма да могат да създадат подобно нещо още десет години, без да предприемат спешни мерки", обяснява Ненашев. Десет корабите ще защитават Арктика, ще гарантират безопасността на Северния морски път. "Циркон" е в състояние да поразява наземни цели и е способен да унищожават съоръженията на НАТО в Норвегия или Аляска. Освен това работят по въпроса за създаването на версия на „Циркон“ за авиацията, допълни морският офицер.

Прави впечатление, че „Циркон“, който все още не е влязъл в експлоатация, вече влияе на политиката. Така руският посланик в САЩ Анатолий Антонов отбеляза, че успешните тестове на комплекса дават увереност на руските дипломати в преговорите с американците за контрол на оръжията.

Превод: В. Сергеев

Силите и средствата на Флотилия бойни и спомагателни кораби продължават участието си в учението „ЧЕРНО МОРЕ 2021”.
May be an image of outdoors and text
May be an image of outdoors
May be an image of nature and body of water
Armed Forces - Posts | Facebook

Източник/ци: Petel.bg - новини - Български бойни кораби изстреляха ракети в Черно море

“Стигат и десет кораба”: Северният флот на Русия усвоява нов ударен комплекс - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!