Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кулезич: Ако не гръмнат Бойко Рашков, после може да се пробва като телевизионен критик (ВИДЕО)

Браво на Бойко Рашков! Ако не го гръмнат след решителната му заявка да тури в ред МВР като служебен министър и да измъкне службите от лапите на октопода зад кулисите, може да се пробва като телевизионен критик. Има репутацията на перфектен юрист, но юристи в България бол, макар че такива като него с прям и чепат характер са рядкост и си плащат с гонения за това. Но пък хора с усет и с рефлекс за качествена и правдива журналистика вече са направо кът у нас. Така започна малката си проповед Люба Кулезич в предаването си "Честно казано".

А Бойко Рашков показа, че има нюх да разпознава ментето в журналистиката. Особено снабдената с телевизионно лустро и с кичозно самочувствие, че диктува политическия дневен ред. Всъщност на нея й диктуват в слушалките, както ясно се видя от интервюто с Рашков онзи ден в сутрешния блок на БТВ. Той разкости с три думи тази журналистика менте, след като изсърба попарата, надробена от дуета Гавазова-Йочев в унеса им да покажат колко велики профита и фактори са в БТВ. Всъщност показаха, че са двама телевизионни пикльовци. Те чудесно илюстрираха една особено модна напоследък телевизионна фалшификация: махленската заядливост да се пробутва като смелост и неподкупност в задаването на въпроси.

Отгоре на всичко популярната мантра, че журналистиката се изчерпва със задаването на въпроси се спихна като пренадут балон в ефир. Жалък изглеждаше натискът Рашков да си спомня глупости с трийсет годишна давност, докато той с трясък отваряше кутията на Пандора със строго пазените тайни за израждането на законността в МВР, ДАНС, прокуратурата и КОНПИ под диктовката на кръгове с библиотекарска фасада, но с мафиотски челюсти.

Разкритията на Рашков щяха да имат ефекта на взрив, ако не бяха заглушавани от просташко надвикване пак под диктовка, но в слушалките на водещите. Банален сценарий, обаче в крайно аматьорско изпълнение. Всъщност приличаше на жалък опит за дезинформация. И ако не беше умишлен, то беше най-меко казано проява на неумение, на зле усвоени правила за водене на интервю, което цели да провокира събеседника към откровеност. Когато обаче некадърността за пореден път се прикрива зад изтърканото от предъвкване понятие „свобода на словото“, подмяната започва да мирише зле. Също като рибата, която се вмирисва от главата. Тази сентенция е валидна за властта, която сега се окопава яростно и за която служебното правителство е сбъднал се кошмар. Същата е, която превърна медиите в свои държанки и запокити страната на позорното 112-то място в света по свобода на изразяването. Същата тази власт, която от 12 години деградира в лицето на индивид с нагони на политически нерез, за когото се разбра, че такова с двеста и партньори, и врагове, и бизнеси, и медии, и служби, стига чекмеджетата му да са пълни с кюлчета и кинти.

Евтините трикове, блъфове, заигравки се оказаха запазената марка на тази власт с табела ГЕРБ. Жалкото е, че въпросното интервю в БТВ ги откопира и приложи едно към едно. И точно това показа връзката между вмирисаната риба и главата напук на заявките на служебното правителство да прочисти въздуха в държавата. Ден след злополучното си участие служебният вътрешен министър каза по БНР, че „ако е шеф на телевизията би отстранил, двамата водещи от позицията им във водещо предаване“. Леле, каква врява се вдигна! Жълто-кафявите официози, влюбени в Борисов, изврещяха на умряло. Хора с умствения багаж на биячи го заклеймиха като сатрап и цензор. Поискаха му оставката, забравяйки, че отдавна си служат с думите като с винкели за наказание на неудобни. Смешното в случая с Бойко Рашков беше, че в защита на новопроизведените мъченици на свободното слово се обадиха и горе-долу читави представители на най-омаскарената професия у нас. Сякаш, че да си журналист не е задължение за компетентност и почтеност, а индулгенция за недосегаемост.

На Рашков му навряха в носа заплахите за празни столчета на водещи, изричани в ефир от партийни  тарикати и ренегати. Борисов хитро ги употребяваше за сплашване на медиите, а сам третираше репортерките им като мисирки, без нито една телевизия да му потърси сметка за това, за разлика от БТВ сега, когато скочи на Рашков. Само че той и дума не е обелил за уволнение. Просто намекна, че въпросът е да не те слагат за телевизионен водещ заради уменията в свирките, а да съумееш да изсвириш собствената си професионална  мелодия в ефир чисто, без да си фалшив. Мисля, че това беше подтекстът на коментара му. За него той заслужава поздравления, а не поругаване. И ако си няма хоби, да си отвори блог за телевизионна критика. Хем ще практикува дарбата си легитимно, хем поне публиката ще е на кяр.

Източник/ци: Кулезич: Ако не гръмнат Бойко Рашков, после може да се пробва като телевизионен критик (ВИДЕО) | Общество | Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!