Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тотално изчегъртване: Кои уволни новата власт (ОБЗОР)

Тотална чистка по високите етажи на държавната администрация предприе служебният кабинет на ген. Стефан Янев само за седмица от конституирането си. Десетки са чиновниците от първия ешелон, които се разделиха с постовете си заедно с встъпването в длъжност на новите министри и техните заместници.

Въпреки първоначалните заявки, че изчегъртване няма да има, то вече е факт - от герберски "калинки" от ранга на Десислава Трифонова, която бе махната от Агенцията за чуждестранни инвестиции, до шефовете на секретните звена, оказали се или в болнични, или в отпуски точно в края на мандата на кабинета "Борисов" - 3.

Първи сам си спести срама досегашният шеф на ДАНС Димитър Георгиев, който сам подаде оставка. Той бе преназначен за втория си мандат начело с указ на президента Румен Радев. Изкара общо близо 6 години начело на Агенцията. 

Една от първите, разделили се с позицията си, е Галя Димитрова - дългогодишната шефка на НАП, допуснала масирания теч на данни преди 2 години. На нейно място беше сложен колоритният културист Румен Спецов.

Бицепсите на мъжагата предизвикаха истински фурор в социалните мрежи и повод доскорошните управляващи да се усъмнят в експертизата му. 

Последваха безпощадни кадрови размествания в системата на МВР - като първи изхвърча свидетелят по делото срещу президентския съветник Пламен Узунов и административен секретар на МВР Бойко Славчев, за което Lupa.bg първа писа.  Николай Гешев, който бе шеф на инспектората в МВР, също бе изгонен. А за капак за миналата седмица и главсекът Ивайло Иванов падна "жертва" на новия министър Бойко Рашков. А след това дойде ред и на областните полицейски управления. Само днес бе назначен комисар Димитър Събчев за шеф на Областната дирекция на МВР в Пловдив. Той пое кормилото от Йордан Рогачев, който официално е в болничен.

Трето районно управление на МВР в Пловдив също ще бъде с нов шеф, тъй като е арестуван неговият титуляр Самуил Хаджиев. Заедно с него бяха задържани 7 полицейски служители.

Столичната полиция също е с нов началник - Антон Златанов. Той координираше охраната на протестните митинги миналото лято. Златанов излезе пред медиите като говорител на „пострадалите“ при безредиците в София полицаи. По време на митингите имаше бити и арестувани граждани, сред които и журналиста Димитър Кенаров. Досегашният ръководител на СДВР Георги Хаджиев е понижен. Той поема отдела „Физическа защита на лица“ в Главна дирекция „Жандармерия и специализирани операции и борба с тероризма“. 

Чистката в МВР продължава с пълна сила и утре, обеща вътрешният министър Бойко Рашков. "В четвъртък ще стане ясно колко още от висшите ръководители в МВР ще се разделят с постовете", заяви той.

Аут от шефския си стол се оказа и Георги Костов - добре познатият шеф на Агенция "Митници", заменен от Павел Тонев, който е добре познат в системата. Предстоят рокади и в здравеопазването, като засега там за уволнения се спрягат имената на държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и на шефа на "Пирогов" проф. Асен Балтов, предизвикали новия министър д-р Стойчо Кацаров с мнения по темата с противоепидемичните мерки и обществените поръчки, предприети през последната година в сектора. 

Всички досегашни губернатори бяха сменени днес след дългото правителствено заседание на кабинета "Янев". В четири от областите бяха назначени заместниците им, а в останалите 24 - премиерът посочи нови лица.  

Там, където все още няма изчегъртване, пък текат усилени проверки - на сделки, конкурси, обществени поръчки, включително в правосъдието, културата, образованието, спорта. 

Към края на деня гръмна и поредната рокада - от Надзорния съвет бяха освободени бившият министър Деница Сачева, Стамен Янев и Мария Беломорова.

Новите в Надзорния съвет на НОИ са социалният министър Гълъб Донев, зам.-министърът на икономиката Ирена Младенова и д-р Димитър Петров - заместник-министър на здравеопазването.

Източник/ци: Тотално изчегъртване: Кои уволни новата власт (ОБЗОР) - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!