Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Политолог с разкритие: Върви заговор за ново статукво, което да спре промяната!

„Ресурсите на държавата през последните 4 години са отивали в големия бизнес, това е процес, които се нарича олигархизация“, коментира пред БНР политологът Димитър Аврамов, автор на книгата „Новата държава“.

Той уточни, че това насочване на парите от държавния бюджет се вижда с просто око през разпределението на кредити от Банката за развитие (ББР) и затова действията на служебното правителство се определят като чистка от ГЕРБ и партньорите им.

„Няма значение на кой кръг са приятели тези фирми, важното е, че държавата е била използвана от бившия министър-председател, от бившия Министерски съвет и от бившия министър на икономиката в частна полза.

Политическият ефект от това се наблюдава в момента в интервютата и в политическите заявки на бившите управляващи и от ДПС“, обясни Аврамов и прогнозира:

„През следващите два месеца започва публично невидим процес на договаряне за следващо управляващо статукво, което да спре промяната. … Под промяна разбирам създаването на правила, които да дадат равен достъп на всички българските граждани до държавата“. 

По думите на политолога служебното правителство трябва да работи така, че да кара всички хора да чувстват, че има позитивна промяна, а не само привържениците на т.нар. партии на протеста. Той подчерта, че дори привържениците на ГЕРБ и ДПС трябва да чувстват, че служебният кабинет работи обективно и в полза на хората:

„Ако това не се случи, той ще бъде обявен за реваншистки и ще бъде политизиран. Служебното правителство няма право на грешки, няма право да политизира оценката за бившето управление. Трябва да работи с факти и данни, които да бъдат показвани на обществото чрез медиите, там, където има нарушение, трябва да действа прокуратурата“.

Димитър Аврамов смята, че ревизията във всяко министерство може да бъде постигната в рамките на два месеца, но служебният кабинет трябва да направи така, че тя да е обективна, а не базирана на някакви презумпции и предубеденост:

„Когато отидем на избори след два месеца, да си кажем, че се заслужава да гласуваме – отиваме м една по-чиста и по-подредена публична среда, в която от гласа ни има смисъл“.

Политологът изказа скептицизъм, че 46-ият парламент ще успее да излъчи правителство. Според него влизането в спирала от избори не би трябвало да е проблем, защото „няма нищо по-хубаво от силни граждани и слаби политици“.

Източник/ци: Политолог с разкритие: Върви заговор за ново статукво, което да спре промяната! - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!