Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ СДС: Не може селяндури да се тълпят безнаказано в София и да пречат на кореняците. Докога държавата ще издържа отрочетата ви. Вместо да усвояваме европейски средства и да пълним чекмеджета

10 252 деца без детска градина, родителите цакат по 1000 лв. за частна

14 години след идването на власт на ГЕРБ в София равносметката е следната: Чекмеджетата са пълни, а 10 250 са неприетите деца в детска градина. Сценарият е известен - повтаря се всяка година. Кметицата Йорданка Фандъкова всеки път се зарича, че на следващата ще има места за всички деца. Това обаче не се случи за пореден път. Познайте – сега виновните били родителите.

"Платете си в частни детски градини, докога държавата ще се грижи за отрочетата ви?".

Това пише Анжела Димчева от ГЕРБ-СДС по повод недостига на места в детските градини.

"Трябва да се ограничи притока на провинциалисти към София. Колкото и детски градини да се правят никога няма да стигат, заради десетките хиляди атакуващи София. 

Г-жа Фандъкова не е виновна за този процес. 

Питайте Жельо Желев защо премахна софийското жителство.

Това беше грешка.

Не може селяндури да се тълпят безнаказано тук и да пречат на кореняците софиянци да живеят спокойно."

Това пише Анжела Димчева във Facebook групата на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която има повече от 100 хиляди последователи.

10 250 деца не са приети в детска градина в София - 14 години след идването на власт на ГЕРБ в София.
За техните хора, места в детските градини винаги са се намирали, разбира се.
Дори само този безспорен пълен провал в управлението на града ни е достатъчен кмета да си подаде незабавно оставката. Това би направил всеки отговорен и достоен политик, а такива за съжаление няма в управлението на града ни.

Иво Божков (Yvo Bojkov) - Posts | Facebook

Очевидно за 14 години АБСОЛЮТНА власт в София (кмет + ПЪЛНО мнозинство в столичен общински съвет) герб доказаха, че нямат капацитет да управляват сложни процеси. Да, да усвояват европейски средства всички знаем, че могат успешно да леят некачествен асфалт и да пълнят партийните чекмеджета с разликата.
Толкова щеше да ме е срам ако бях на мястото на кмета, че ми е непонятно как може да продължава да седи в този стол...

Иво Божков (Yvo Bojkov) - Posts | Facebook

Анжела Димчева е писател и литературен критик. Тя беше в листите на ГЕРБ-СДС на последните парламентарни избори. Гневни родители заснеха думите ѝ във Facebook, преди тя да ги изтрие.

В телефонен разговор с репортер на България Он Ер Анжела Димчева обясни, че позицията ѝ е принципна и държи на нея.

"Лично аз съм гледала двете си деца вкъщи, не виждам какъв е проблемът. Аз съм кореняк софиянец, защо трябва София да се пренапълва, а не си останат в малките градове", обясни Анжела Димчева.

След като публикува позицията си в социалната мрежа, Анжела Димчева е получила над 200 обидни коментара и е решила да изтрие своя статус

А коментарите не закъсняха: "Това е мисленето на тези хора. Ако държавата не е длъжна да се грижи за децата, страх ме е да си мисля за какво би трябвало да се погрижи".

"Учим го това дете да бъде толерантно и се появява някой и казва "ти се махай от София", това е недопустимо, особено за кандидат-депутат", казва Маргит Беньо. 

Маргит е майка на 3-годишната Ивайла - едно от 10-те хиляди деца, които не бяха приети в столичните детски ясли и градини след първото класиране. 

"Наистина не мога да повярвам, че живеем в европейска столица, 21 век, че плащаме данъци, а не сме пълноправни граждани на тази столица", каза тя.

Гневни и недоволни родители след първото класиране за детските градини и ясли в София. Около 10 хиляди деца остават без места след първото класиране. Недоволните родители се събраха на протест пред сградата на общината. 

Повече от половината деца, чиито родители са кандидатствали, не получиха места в детски градини. От общината посочиха, че за 2021 г. спрямо 2020-та кандидатстващите са се увеличили с 4000.

За първи път приетите деца са по-малко от неприетите. Родители съобщиха, че и следващата седмица се готвят протести

РЕЗИЛ: Йорданка Фандъкова остави 10 252 деца без детска градина, родителите цакат по 1000 лв. за частна

Дежавю в София – за поредна година кметът от ГЕРБ Йорданка Фандъкова остави хиляди деца без детска градина – броят им е наистина внушителен – 10 252 хлапета. Родителите им нямат голям избор, освен да пратят децата си на частна забавачка, която е между 700 и 1000 лева на месец, докато държавната е съвсем поносимите 70.

Това показват данните от първото класиране за прием в столичните детски ясли и градини, съобщени от директора на дирекция „Образование“ в Столична община Мария Минчева.

Самото класиране се извърши към 17 ч. вчера, но родителите получиха информация за това дали детето им е прието в градина едва към полунощ.

„Щастливците“, приети на първо класиране, са 9 907 деца. За второ класиране има около 3 500 свободни места, като в тях се включват и подготвителните групи и незаетите места за децата със специални образователни потребности.

Свободните места т.г. за детските ясли и градини в столицата бяха 13 375. Кандидатстващите деца пък са били с 4000 повече – 22 442 души, като 2286 са кандидатствали за преместване.

„До края на годината очакваме да бъдат открити 1 083 нови места. През 2021 г. строим 17 детски градини. Една вече приключи и беше извършено класиране“, коментира Минчева. Тя припомни и възможността родителите, чиито деца не са приети в детска градина, да получат средства за покриване на разходите им за частна детска градина или за отглеждане на детето от друго такова физическо лице.

Ваучерите са за родители на деца от 3 до 6-годишна възраст и са на стойност 291 лв. на месец, като за получаването им има редица условия.

Класирането тази година бе отложено с няколко дни – вместо на 14 май на 17 май. От общината обясниха, че в част от профилите липсва заявен или потвърден от родителите адрес. Затова, за да дадат възможност да се оправят тези пропуски, оттам отвориха системата за няколко дни. Това обаче ядоса мнозина родители, които излязоха на протест заради разместване на позициите на техните деца.

Няколко пъти вчера те питаха какво е правното основание за допълнителното отваряне на системата и заплашиха общината със съд. От СО пък увериха, че новите кандидатури, направени през уикенда, няма да участват в класирането.

Новият кмет по образование и култура на Столичната община Мирослав Боршош обеща мащабна работа по проблемите и посочи конкретни действия с които започва.

„Притокът на млади семейства в София е голям, факт. Така че този проблем ще става все по-голям. Още тази седмица ще направя среща с главния архитект, при него има постъпили заявки от инвеститори, които искат да правят детски градини“, каза Боршош, цитиран от БНТ.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Анжела Димчева ГЕРБ СДС: Не може селяндури да се тълпят безнаказано в София и да пречат на кореняците. Докога държавата ще издържа отрочетата ви

РЕЗИЛ: Йорданка Фандъкова остави 10 252 деца без детска градина, родителите цакат по 1000 лв. за частна - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!