Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Политветерани залагат: Бойко Рашков и Стойчо Кацаров първи ще излетят от кабинета

Само седмица след назначаването на служебното правителство и бурните първи дни от мандата, вече текат залози дали скоро няма да се наложи ремонт и кой от министрите ще си тръгне пръв. Ветерани в политиката от различни партии припомниха, че президентът Румен Радев, назначил временния кабинет, има право по всяко време да направи и съответните рокади, в случай на форсмажорни обстоятелства.

Първите имена на министри, които се спрягат за евентуална предстояща рокада, са тези на най-ветровитите постове - политици хващат бас, че в челния списък на еднодневките може да се окажат МВР-шефът Бойко Рашков и здравният министър Стойчо Кацаров, като медикът като нищо ще изпревари силовия шеф.  

Един от авторите на доста екзотично звучащата теза е бившият лидер на СДС Борис Марков. Ето какво прогнозира екссиният шеф:

„Едно от предимствата на служебен кабинет е, че Радев може да ги сменя по два пъти на ден. Ще отнеме около седмица две да го разбере. Още седмица две да разбере и, че хората ще харесат да ги сменя защото е “твърда ръка” и т.н. В този контекст залагам на здравният да е първи. Ако още един път Божков шумно одобри нещо в работата на МВР жипката на Херо Мустафа пак няма да спре пред президентството и пак няма да е говорила с Радев, но ще се разберат някакси, че така не е добре. А в този по-общ контекст и тази лека конкретика, залагам Рашков да е вторият...”, написа Марков.

Причината за логиката на тези прогнози е ясна - още първите крачки и на двамата основни играчи от новия кабинет са радикални, разбуниха политическия кошер и предизвикаха остри и противоречиви реакации. Здравният министър Стойчо Кацаров вчера провокираха мощен отпор на старата власт със заповедта за край на зелените коридори във варианта, предпочетен от кабинета на ГЕРБ. Според документа на здравния шеф, от понеделник до четвъртък всяка седмица, джипитата  и всички ваксинационни центрове ще имунизират само хора над 60 години, а в останалите дни - всички останали. Според ексминистър Костадин Ангелов обаче, това ще обърка ваксинационния процес и ще забави имунизацията, защото вече повечето от възрастните са ваксинирани. 

Бившият шеф на НСС Бойко Рашков пък, в качеството си на вътрешен министър, без колебание започна директна чистка в системата още в първите дни от мандата на новия кабинет, като "проветри" МВР от тримата зам.-министри и назначи нови. Взе и главата на главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Все още не е ясно как ще приключи драмата с отпуските на шефовете на ДАНС и службите, които се скриха, уплашени от задаващата се лавина от кадрови смени. 

Източник/ци: Политветерани залагат: Бойко Рашков и Стойчо Кацаров първи ще излетят от кабинета - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!