Доц. д-р Александър Оскар: Накараха ме да подпиша протоколи за 30 млн. лв. разходи

Протоколи за 30 млн. лв. разходи ме накараха да подпиша. Това съобщи в ефира на бТВ доц. д-р Александър Оскар, член на управителния съвет на Александровска болница и лекар на годината за 2020 г.

На 26 април бях призован да подпиша 14 протокола от 14 непроведени заседания на Съвета на директорите. По никакъв начин не бях уведомяван за тях. Във всеки протокол има решения за изразходване на някаква сума пари, като общо за тези 14 протокола са около 30 млн. лв., обясни той, цитиран от frognews.bg.

Преди седмица лидерът на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов обяви, че партията разполага със сигнали за злоупотреби с финансови средства в огромни размери в най-старата болница в България - Александровска.

Доц. Оскар обясни, че сигналът му, изпратен до бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов и настоящия – Стойчо Кацаров, че е за това как се управлява болницата. „В моя сигнал никъде не говоря за финансови злоупотреби, а че болницата не се управлява съгласно устава. Считам, че има документна измама. Това, което ме разтревожи, е липсата на прозрачност и порочното управление на една от най-големите болници в страната“, каза още той.

Лекарят заяви, че е помолил да бъде запознат с проекторешенията, но му е отговорено, че това няма как да стане и отново е бил приканен да подпише протоколите.

„Много ме обезпокои протокол от 29 декември 2020 г., според който съветът на директорите е одобрил предложение на зам.-директора на болницата за разход в размер на 2 187 000 лв., каза още той. В протокол от следващия месец има разход от 1 200 000 за консумативи, за 500 000 лева“, категоричен бе доц. Оскар.

По думите му управлението на болницата почива на Закона за лечебните заведения и Търговския закон, според който управлението се осъществява от Съвет на директорите, съставен от трима равнопоставени представители. „В моя случай аз съм представител на държавата. Моята държава е да съблюдавам интереса на болницата“, каза той.

Д-р Александър Оскар заяви още, че през изминалата година не е имал никаква информация за случващото се за оперативното управление на болницата и едва днес е получил годишния финансов отчет.

„През март „сме обсъдили и приели“ годишния финансов отчет, а аз чак днес го виждам“, добави той.

От думите му стана ясно, че а последната финансова година дълговете са се увеличили с близо 6 млн. лв., а просрочията с 3 млн. лв. Доц. Оскар допълни и, че от година насам не е имало заседания на съвета на директорите.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Доц. д-р Александър Оскар: Накараха ме да подпиша протоколи за 30 млн. лв. разходи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!