Румен Радев: Министър-председателят спи с пистолет до главата си, въпреки че НСО го пази - значи в страната има мутри

След като в страна, макар и член на ЕС и НАТО, министър-председателят спи с пистолет до главата си, въпреки че НСО го пази, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета на управляващи, натъпкани с евра и злато, това означава, че има мутри. Защото, ако това е вярно, тези пари не са от заплати, значи някой трябва да е рекетиран, значи има мутри. Така президентът Румен Радев обясни пред Българското национално радио лозунга ”Мутри, вън!” и заявката служебното правителство да осветли нередности.

"След като прокуратура, ДАНС, КФН изпращат да размазват физиономии на неудобни бизнесмени, значи има мутри. Разбира се, че тези хора се притесняват да не би да изплуват злоупотребите им, притеснения, че ще бъдат отбити от потоците на публичните финанси, където досега е имало безнаказано гребане. И най-вече притеснение да не би да се проведат честни избори, защото те могат да доведат до една друга политическа конфигурация", продължи той.

"Там, където има свободни медии, корупцията е сведена до минимум и има висок социален стандарт. Където медиите са смачкани, има корупция и бедност и неравенства", категоричен бе държавният глава.

"Всички очакваме прокуратурата да влезе в своята законова роля. Управляващите до момента са свикнали прокуратурата да бъде гарант за тяхната безнаказаност, но виждаме, че режимът рухва и пред прокуратурата има дилема - дали да започне работа в интерес на обществото, или да бъде завлечена от този рухващ режим", заяви Румен Радев.

"Разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Така е по Конституция и аз не бягам от тази отговорност. Винаги съм се водил от критериите за компетентност и професионализъм и отговорност за бъдещето на България. Това съм търсил, когато съм подбирал министри, без оглед на техните политическите пристрастия", коментира още той.

"Страхът все още не е отхлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция точно сега. Тя е натоварена с много отговорност. Все още отишлата си съвсем скоро власт разполага с всички механизми - финансови и властови, но въпреки това има хора, които могат да застанат с лицето и с биографията си и да поемат тази отговорност", добави Радев.

Според държавния глава този служебен кабинет е модел за излизане от безпътицата, в която се намира в момента България: "45-ото Народно събрание показа точно тази безпътица. Това, което се случи в 45 парламент е урок за всички партии", уточни той. За него най-важното било да постигне баланс между професионализъм, отдаденост и отговорност. По думите му това е кабинет на демократичното единодействие.

"Илюзия е да се мисли, че за два месеца може да бъде направена ревизия на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов. Нито от служебния премиер Стефан Янев, нито от мен е произнасяна думата ревизия. Това, към което трябва да се стремим, е откритост. много е трудно тя да се постигне дори и в благоприятна административна среда. това е огромна по обем дейност, която трябва да бъде проверена. Още от лятото на миналата година, когато започнаха протестите, вървяха различни сигнали за изнасяне, унищожаване и подправяне на документи. Всеки министър в рамките на своята дейност, ако открие такива документи, те трябва да станат публични, коментира той и подчерта, че българите трябва да знаят кой разполага с техните пари.

Румен Радев изказа опасение, че може да се стигне до трети парламентарни избори тази година: "Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и да съставят правителство в рамките на следващия парламент. Не е добре да нямаме парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции. Народното събрание е контролира изпълнителната власт, една функция, която беше отслабена значително по време на управлението на г-н Бойко Борисов".

По думите на президента има "заложени бомби под това правителство, които са на дистанционно управление": "Правителството на Бойко Борисов отказа да внесе актуализация на бюджета, което върза ръцете на този кабинет. Той трябва да търси допълнителни възможности. Това допълнително го натоварва. Отишлото си правителство абдикира от една изключително важна задача за управлението на България - да депозира неговия План за възстановяване и устойчивост в ЕК. По този начин отново постави служебния кабинет в една изключително трудна ситуация. Защото това е план разработван почти година от всички дирекции към министерствата от голям екип към МС, с много секретна информация, с дълги комуникации с Брюксел и забележки от там, които не са достъпни до обществеността."

Радев заяви, че в рамките на дни ще бъде взето решение за Плана за възстановяване - дали да бъде внесен в този вид, като така всички негови пасиви ще бъдат "хвърлени върху служебното правителство", или да бъде актуализиран. 

Според държавния глава гражданите трябва да бъдат включени по-активно в управлението на държавата. "Ние трябва да изградим здрав фундамент на обществените отношения. Аз като президент съм си поставил тази задача, с госпожа Йотова работим в тази посока. От това правителство очаквам да направи първата крачка, макар и минимална", уточни Радев.

Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че олигархията е негова. "Всяка олигархия се стреми да започне да работи и със следващото управление. Няма как олигархията - Васил Божко или който и да е олигарх, да стане олигархия на Радев. Ние имаме различна ценностна система с предишния премиер (Бойко Борисов - б.р.), те дори не се пресичат", коментира президентът в отговор на спекулации, че в правителството, съставено от него, има хора, близки до обвиняемия бизнесмен Божков.

Качеството на институциите са причина за изтичането на хора и пари извън страната, смята държавният глава: "Когато има политически риск от експроприация на бизнеса, било то от държавата или от олигархични кръгове около управляващите, когато има вмешателство в работата но регулаторните органи, когато законодателството е абсолютно непредвидимо и когато съдебната система не може да защити хората да правят конкурентен, открит и честен бизнес, виждаме какви са резултатите - не са в наша полза. Тези неща трябва да променим. България има огромен потенциал. България има прекрасни хора и дадености, но това, което не сме имали, е адекватни институции, които да дадат възможност на тези хора да разгърнат своя потенциал тук - в България".

Президентът коментира и промените в Изборния кодекс, въвеждащи задължително машинно гласуване в изборните секции с над 300 избиратели: "Не казвам, че това е най-доброто, но ние сами се докарахме дотам - да даваме пари, за да повишим по някакъв начин честността и да елиминираме недействителните бюлетини. Машините допринасят много и за намаляване на контролирания вот, защото, когато твоят вот е контролиран, ти трябва да се отчетеш".

Държавният глава поздрави партиите в 45-ия парламент затова, че са посочили  стойностни професионалисти за членове на ЦИК: "Надявам се да използват опита си ползотворно, да се обединят и да не допуснат политически вмешателства. Имат капацитета и амбицията да проведат едни добри избори".  

По отношение на Русия и на националната сигурност Радев заяви, че е дал ясна оценка: "Там компромиси са абсолютно недопустими и че трябва да се преследва всяко вмешателство в нашата национална сигурност. ... След като си пуснал агентите на руските служби безнаказано да тровят български граждани и да взривяват наши складове с военна продукция, както твърдят ДАНС и прокуратурата, да си прикривал техните действия, да си допуснал огромен пробив в националната сигурност, защото си не си реализирал политиките аз организация и контрол до класифицирана информация, а службите, отговорни за това, са на пряко подчинение на теб, при това, след като си платил неимоверна цена за "Турски поток", неясно как формирана и платена с наши пари, без да си ни питал, като лиши България от огромни такси, които се дължаха по договор, от "Газпром" и позволи на "Газпром" да завземе всички входно-изходни точки на тръбопроводите, които минават през България, след като допусна по най-елементарен начин България да загуби арбитража и да плати огромни пари заради "Белене", след като години наред допускаш "Лукойл" да не плаща никакъв корпоративен данък - да твърдиш подобни неща е върхът на наглостта".

.

Източник/ци: Румен Радев: Министър-председателят спи с пистолет до главата си, въпреки че НСО го пази - значи в страната има мутри

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!