Радев скочи на обвиненията, че мълчи за руските шпиони. Нарече ги връх на наглостта

Президентът Румен Радев скочи на обвиненията, че мълчи за руските шпиони и ги нарече ги връх на наглостта. това стана при гостуването му в предаването "Неделя 150 " по БНР.

"Тези крясъци, че съм имал недопустимо крещящо мълчание по отношение на руските шпиони, са върхът на наглостта. Г-н Даниел Митов сигурно още го боли, че не го допуснах и не издадох указ да стане посланик в Румъния. Да оставим тези негови лични драми и болки. Учудващо е, че след 10 години, в които ти всеки месец си ходил и участвал в Брюксел на Съвет на ЕС и след 10 години, цитирам тук и критиките на бившия премиер Борисов, още да не ти е ясно що е то ЕС, що е то НАТО, какви са формулите вътре в тях и форматите, как се изработват резолюции и декларации, как се ревизират и приемат. Това е жалко и когато казваме, че на България не ѝ се чува гласът в ЕС и тя не може да реализира своя потенциал като пълноправен член на ЕС, трябва да търсим там причините“, посочи той.

„Има абсолютно неразбиране и манипулация на факти. Аз съм си дал много ясно моята оценка и по отношение на Русия, и по отношение на националната сигурност, че там компромиси са абсолютно недопустими и трябва да се преследва всяко вмешателство в нашата национална сигурност. Но трябва да се ясно едно – кой представлява България в ЕС. Този, който я представлява в ЕС, той взема и е част от колективните позиции и решения. Тук тези крясъци, че съм имал недопустимо крещящо мълчание по отношение на руските шпиони, са върхът на наглостта. След като си пуснал руските агенти на техните служби безнаказано години наред да тровят български граждани, да взривяват наши складове с военна продукция, както твърдят ДАНС и Прокуратурата, да си прикривал техните действия, да си допъуснал огромен пробив в националната сигурност, защото не си реализирал политиките за организация и контрол върху достъпа върху класифицирана информация. 5 български граждани, 4-ма офицери са уличени в това нещо, а службите, пряко подчинени на теб, са отговорни за организацията и контрола върху класифицираната информация и издаване на допуск. При това след като си платуил неимоверна цена за „Турски поток“ незнайно как формирана с наши пари без да си ни питал, след като лиши България от огромни такси, които се дължаха по договор от „Газпром“ по трансбалканския газопровод, след като позволи „Газпром“ да завземе всички входно-изходни точки на тръбопроводите, които минават през България и цялата ти концепция за „Балкански поток“ се изпарява, след като допусна по най-елементарен начин България да загуби арбитража и да плати огромни пари заради Белене и след като години наред допускаш „Лукойл да не плаща никакъв корпоративен данък, е върхът на наглостта“, допълни той.

„Пак се насаждаше внушение, че аз избирам ЦИК. Аз не избирам никой от тях. Посочват ги партиите в парламента. Искам да ги поздравя, защото партиите в 45-ото Народно събрание посочиха стойностни професионалисти. Аз съм убеден, че на базата на тези хора, които посочиха и за които аз издадох Указ, това са хора с опит и мотивация,. Надявам се да използват опита си ползотворно, да се обединят и да не допуснат политическите вмешателства да вкарат поредни раздори в ЦИК. Тези хора имат капацитета и амбицията да проведат едни добри избори“, посочи Радев.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Радев скочи на обвиненията, че мълчи за руските шпиони. Нарече ги връх на наглостта

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!