Владимир Дончев: "Кирчо" много сглупи с матросовската си изява под знамето на ГЕРБ

Мислех да не ровя около бившия финансов министър “Кирчо”, както го наричаше господаря му от Банкя. Той обаче много сглупи с матросовската си изява под знамето на ГЕРБ, с която се опита неуспешно да се изкара смел герой, опълчил се на президента Радев в началото на мандата на миналото служебно правителство. Така пак ме дръпна за езика и ми припомни стари работи, в които по стечение на обстоятелствата участвах индиректно.

Става дума за времето в началото на 2017 г., когато през януари Радев назначи Герджиков за Премиер на предното служебно правителство, а Ананиев за финансов министър.

Точно в този период “Кирчо” смело се опънал на Радев по негови думи и героично отказал да уволни шефовете на НАП Бойко Атанасов и на Митниците - Розалия Димитрова. Това той представи като лично решение, пример на последователност и независимост. Не е така обаче!

По същото време хора, имащи отношение към провеждането на събитието Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ме помолиха за съдействие пред премиера Герджиков, за отпускане най-после на спряните от Борисов средства за събитието. Естествено аз направих контакт с премиера, с който сме работили заедно още в 39 НС и той съответно препрати към финансовия министър.

Отговорът на Ананиев буквално е бил: “Правя само това, което ми нареди Бойко Борисов. Ако каже ще ви отпусна милионите!” Парите бяха отпуснати месеци по-късно, но от правителството на Борисов и това закъснение се отрази и на подготовката и на провеждането на Пловдив ЕСК-2019.

А “смелият” Кирчо Ананиев незабавно след смяната на служебното с редовно правителство на Борисов като финансов министър в него уволни през май 2017 г. “спасените” от него в схватка с Радев шефове на НАП и Митниците и назначи новите, по-приближени на ментора му от Банкя лица, които вчера бяха уволнени от министър Асен Василев! Та толкова за смелостта на Ананиев!

Vlado Donchev, Facebook

May be an image of 1 person

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!