Президентът освободил главния секретар на МВР заради насилието на протестите

Съобщение на сайта на Министерския съвет обяснява мотивите за освобождаването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов от длъжност - полицейското насилие по време на протестите през миналото лято.

В съобщението се посочва, че служебният кабинет е предложил на президента Румен Радев да освободи Иванов заради нарушаване на основни принципи за работа в МВР, изразяващи се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство.

„Той носи отговорност за действията на МВР, насочени срещу започналите на 9 юли 2020 г. и продължили до края на 2020 г. протести срещу разрастващите се корупция и беззаконие в управлението на страната, както и срещу ограниченията на свободата на словото“, пише в мотивите.

По време на протестите са били допуснати грешки от организационен и тактически порядък, се посочва още.

„Въпреки твърденията на главен комисар Ивайло Иванов, че операцията на полицейските органи е „перфектно организирана“ и са се справили „професионално“, вечерта на 2 септември 2020 г. в гр. София напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и се допуснаха сблъсъци.

Пострадаха в различна степен лица с агресивно поведение, но също така и мирни протестиращи граждани, и журналисти. Случилото се по време на протестите и действията на органите на МВР намериха отзвук и бяха отразени в позициите на редица международни правителствени и неправителствени органи и организации.

Социологичните проучвания показаха, че обществото иска промяна и не толерира полицейското насилие“, пише в мотивите.

В правителственото решение от петък е посочено още, че главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици. Още в петък вечерта президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Ивайло Иванов.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Президентът освободил главния секретар на МВР заради насилието на протестите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!