The New European: Годините на управление на Борисов изглежда свършиха

Макар и със закъснение все повече западноевропейски медии започнаха да пускат публикации за управлението на ГЕРБ в минало време.

Новата политическа реалност в България, в която Борисов няма да е водещ фактор, бавно се осъзнава дори у нас.

Малко са европейските лидери, които са по-цветни и противоречиви от българския премиер Бойко Борисов. Това пише в коментар на изданието The New European, предаде Факти.

Статията посочва, че сега е възможен нов старт за България. Припомня се, че началото на края за Борисов е дошло през миналото лято.

Тогава в публичното пространство се появиха снимки от неговата спалня, на които се виждат чекмеджета, пълни с пачки. Въпреки неговите оправдания, тези изображения идеално пасват на идеята за корупцията, с която българите свързват неговото правителство.

След изборите през април, годините на управление на Борисов изглежда си отидоха. Сега България стои пред най-големите политически промени, пред които е била изправяне през последните над двадесет години.

Припомня се, че Борисов спечели първите си избори, обещавайки големи промени. Страната обаче продължава да е най-бедната в ЕС. Тя е и най-ниско класираната от страните в групата в глобалния индекс за възприемане на корупцията.

Припомнят се няколко скандални случая от последния мандат. Такива са разкритията, че голяма строителна компания е предоставила имоти на висши държавници на цени, далеч под тяхната пазарна стойност. Посочват се и твърденията, че висши прокурори са притискали бизнеса, заплашвайки с фалшиви преследвания.

Държавният глава Румен Радев се определя като постоянен съперник на Борисов. След избирането си, той постоянно критикува правителството.

През миналата година в страната започнаха мащабни протести, след като прокурори нахлуха в президентството. Това доведе до появата на няколко протестни партии.

Най-видната от тях е Има такъв народ. Тя изглежда има големи шансове да измести Борисов, но тепърва ще трябва да състави програма.

След последните избори партията реши да не съставя правителство, вероятно очаквайки по-добър резултат на нов вот. Такъв предстои да се състои.

Източник/ци: Petel.bg - новини - The New European: Годините на управление на Борисов изглежда свършиха

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!