Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Законът за държавния служител върна "изританата калинка" Трифонова на работа във фонд "Земеделие"

След като бе освободена от поста си в Българската агенция за инвестиции в четвъртък Десислава Трифонова моментално се върнала на стария си пост в Държавен фонд "Земеделие". "Трифонова от три години е все командирована по различни ведомства. Основният ѝ щат обаче си стои във фонд "Земеделие". Сега автоматично по Закона за държавния служител идва за възстановяване на позиция тук. Нямам поле за действие", коментира пред Mediapool Васил Грудев, шеф на Държавен фонд "Земеделие".

Десислава Трифонова е възстановена като експерт в дирекция "Договориране" на европроекти във фонда, който разпределя милиарди за земеделие от ЕС всяка година.

"Помолена е да излезе в дълъг неплатен отпуск", добави Грудев.

Реално обаче няма никакви гаранции, че Трифонова ще се съобрази с молбата му. През всичките тези години Десислава Трифонова е известна във фонд "Земеделие" с тесните си връзки с ДПС. Самата тя в петък пред бТВ заяви, че не е член на нито една партия и акцентира върху това, че има 10-годишен опит в държавната администрация. Била е ръководител на отдел във фонд "Земеделие", работила е в Министерството на финансите и е била съветник в Министерския съвет, в екипа на вицепремиера Марияна Николова. От там били и служебните ѝ контакти с бившия икономически министър Лъчезар Борисов. Завършила е право в СУ.

Шумно в четвъртък тя определи освобождаването си от БАИ като реваншизъм

"Ако това не е реваншизъм, не знам какво е - да гонят хора, които работят. Не мога да разбера министри, които работят от два дни. Няма чисти мотиви за моето махане. Аз съм назначена като експерт. Аз бях уволнена и буквално унизена. Г-н Петков се появи и буквално ме изрита", възмути се Трифонова пред репортери, цитирана от БГНЕС. За шеф на БАИ бе върнат Стамен Янев, който бе зам.-министър на икономиката в кабинета "Борисов 3", а преди това бе отново шеф на БАИ.

В петък сутринта Трифонова каза, че няма да търси правата си по съдебен път за уволнението си от БАИ, но премълча, че вече е на работа в Държавен фонд "Земеделие".

Похвали се, че има успехи като шеф на БАИ в последните месеци, но от думите ѝ излезе, че не е привлякла нито един чужд инвеститор.

"Над милиард и 100 милиона са привлечените инвестиции. Нямаме още чуждестранни, но се водеха сериозни преговори с американски компании и една корейска", обясни тя и допълни, че Българската агенция за инвестиции не се занимава само с чуждестранни инвеститори.

Трифонова обясни още, че БАИ се занимава и с местни инвестиции.

"В тези сертифицирани проекти за инвестиции са включени и местни бизнеси и разширяване на чуждестранни компании, които решават да се разширят у нас", каза тя.

Баща на Десислава Трифонова е съдия Цветанчо Трифонов, за когото Mediapool писа преди година. Той се прочу с факта, че няма нито един ден опит като редови магистрат, а бе избран от Висшия съдебен съвет за нови пет години начело на районния съд в Козлодуй през 2015 г. От атестацията на съдия Цветанчо Трифонов става ясно нещо още по-любопитно. Дипломата му по "Право" от Софийския университет е издадена на 5 април 1992 година – четири месеца, след като той вече е бил назначен за шеф на съда в Кнежа.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Законът за държавния служител върна "изританата" Трифонова на работа във фонд "Земеделие"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!