Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Разследване в Narod.bg: Как мафията ГЕРБ открадна 1,6 млрд. лева от митниците (Георги Костов бе уволнен заради убийствен доклад на ОЛАФ)

Пробойните, през които 12 години Баце и сие източваха държавата, стават все по-видими след падането от власт на мафията ГЕРБ. Една от най-зловещите ями в бюджета е Агенция „Митници”, чийто шеф Георги Костов – Златния съвсем закономерно бе един от първите изритани от новото служебно правителство.

На мястото на гербераста застава доказаният професионалист Павел Тонев, по-рано днес служебният финансов министър Асен Василев при представянето на екипа си.

Мотивите да изхвърли бившия главен секретар на МВР от директорския пост в Агенция „Митници” са колосалните далавери в системата. Финансовият министър го каза малко по-завоалирано – ниски стандарти на качеството на работа.

„Има доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейски бюджет. В този доклад по почти всички критерии оценката е, че Агенция „Митници“ не отговаря на изискуемите стандарти. Колегите в митниците са взели мерки, но въпреки това ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет“, заяви Асен Василев.

Източник на Narod.bg от върховете на митниците обаче обясни, че истината е много по-брутална и тя тепърва трябва да бъде съобщена официално на целия български народ.

Докладът на ОЛАФ казва, че за последните 4 години 95% от китайското карго за страните от ЕС е преминало през България. Става дума за колосални количества стоки, които са оформени главно през три специално подбрани митнически пункта – пристанище „Варна-запад”, Илиянци и Кремиковци, разкри ексклузивно пред Narod.bg информаторът от върха на митниците.

Според изчисленията на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), в чиито прерогативи влизат разследване на измами, свързани с бюджета на ЕС, корупцията и сериозните злоупотреби в европейските институции, от пробойната в България са изтекли 800 000 000 евро, т.е., 1,6 милиарда лева в джобовете на олигарси, които действат безнаказано под закрилата на Мутра №1 Бойко Борисов.

Китайско карго, което е ощетило бюджета за колосалната сума, която ведно с другите измами ще набъбне на над 2 милиарда лева, е истинската причина да бъде изритан Георги Костов, който за 4 години не направи нищо да спре далаверите, заради които неколцина висши в Агенцията трябва да влязат в затвора, обясни източникът на Narod.bg.

Източник/ци: Разследване в Narod.bg: Как мафията ГЕРБ открадна 1,6 млрд. лева от митниците (Георги Костов бе уволнен заради убийствен доклад на ОЛАФ) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!