Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Спонсорът на Баце Иван Пилето е „мъртъв”, да живее Иван Норката (босът на „Градус” закопал 40 тира одрани трупове напълно НЕЗАКОННО)

Спонсорът на Баце Иван Ангелов – Пилето трябва да получи нов прякор – Иван Норката. От скандалната му фирма „Градус” най-нагло излъгаха заявиха пред bTV, че нямат нищо общо с фермата за норки.

Справка на bird.bg в Търговския регистър показва обаче, че Иван Ангелов е собственик, а двамата му синове са управители на фирмата „Фармпро”, която държи една от двете ферми в България за отглеждане на норки заради ценните им кожи.

По време на последното заседание на Комисията по ревизията бе разкрито, че у нас има незаконна ферма за норки със 129 000 животни в нея. Тя е в нарушение на правилата, тъй като в съответните нормативни актове не е посочено да е позволено отглеждането на американски норки.

Миналата година, благодарение на неправителствените организации, беше установено загробването на хиляди норки, не по установения ред, а в изоставена мина в старозагорско.

В същото време Мая Манолова призова служебните министри на земеделието Христо Бозуков и на здравеопазването Стойчо Кацаров да проверят фермата на фирма Градус.

Narod.bg припомня, че през 2016 г. страшният скандал със загробени нелегално трупове на норки влезе като сигнал в Европейската комисия (ЕК).

По първоначална информация става въпрос за над 40 камиона с капацитет 20 тона, пълни догоре с одрани трупове на норки, са загробени абсолютно нелегално в частен имот близо до сливенското село Боров Дол.

Само 2 са фермите за норки в България.

Едната започва дейност през 2015 година в село Маджерито до Стара Загора. Събитието е посрещнато с огромно недоволство от обществеността, като срещу отглеждането на норки за кожите им за седмица се събират 20 000 подписа в онлайн петиция. Въпреки негативните реакции, фермата започва да функционира.

Регистрирана е на фирма „Фармпро” ООД със собственик Иван Ангелов, който е изпълнителен директор на „Сити Клиник”, основен инвеститор в птицеферма „Градус“, както и в „Бисер Олива“ и личен олигарх на изритания от властта сикаджия Бойко Борисов.

Другата ферма за норки е разположена в Ямболско.

Отглеждането на животни за кожите им е неприемливо не само за защитниците на правата на животните, но и за голяма част от гражданите, които го считат за ненужна жестокост, породена от нездраво влечение към показен лукс.

В Европа отглеждането на норки за кожи постепенно бива забранявано.

Първата забрана за отглеждане на животни само за кожите им е във Великобритания от 2000-та година. Следва Австрия от 2004-та, а Холандия, вторият по големина производител на кожи в ЕС, забрани производството им през 2012-та с гратисен период до 2024-та. Хърватска забрани фермите през 2007г. с 10 годишен гратисен период, а Словения – през 2013, с тригодишен период.

Други страни със забрана са Сърбия, Босна и Херцеговина и Македония. През тази година Германия прие още по-стриктни мерки от приетите в 2009-та, като на практика слага край на фермите за кожи след петгодишен гратисен период.

Риск за здравето на работниците и животновъдството в България

Отглеждането на норки е силно рисково за хората и животните, защото според официални данни на Световната здравна организация (СЗО) норките са гостоприемник и разпространител на вируси, H3N2, H10N4, H5N1 и други опасни заразни болести.

Източник/ци: Спонсорът на Баце Иван Пилето е „мъртъв”, да живее Иван Норката (босът на „Градус” закопал 40 тира одрани трупове напълно НЕЗАКОННО) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!