Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Корумпираният и некомпетентен, арогантен и самозабравил се модел на управление на ББ, пълно копие на менталните абсурди на своя патрон

„Борисов прекрои властта в "управление на уседналия рекетьор"

Корумпираният и некомпетентен, арогантен и самозабравил се модел на управление на ББ, пълно копие на менталните абсурди на своя патрон, мачкаше бизнеса, игнорираше законността, решаваше всичко задкулисно, смяташе се за недосегаем, рушеше държавността и разглеждаше властта като лична и еднолична собственост.

Демокрацията бе последна грижа за този модел и то само като фиктивна, имитационна, повърхностна и тълкувана както дяволът чете евангелието.

Но именно демокрацията, колкото и парадоксално това да звучи, днес е защитната среда, която може да позволи на ББ и неговата кохорта от везири и лакеи да отърват в правно отношение кожите!

Първо, защото срещу тях трябва да се действа демократично, сиреч законно. Голямо е изкушението да започнат арести, но онези, които искат да демонтират режима на ББ не могат като при този режим да вкарват неугодния богат човек в кауша и да го карат да си даде голяма част от бизнеса и да си признае голяма част от далаверите.

Второ, при демокрацията има златно правило, че ти не бива да действаш като недемократите, защото иначе не се различаваш от тях, а по този начин ги оправдаваш – значи всички така действат когато са на власт.

Трето, демократичните процедури са бавни, а това дава време за замитане на следи, за загуба на обществен интерес, за лашкане на вниманието в други, актуални и злободневни посоки, за поява и на жалост у хората към разкарваните по съдилища виновни в злодеяния политици.

И четвърто, режимът на ББ за тия 10-11 години добре се окопа в съдебната система, сложи на висши места свои слуги и протежета, на които ще разчита да му пазят гърба и всичко по-надолу от гърба… Представяте ли си как сегашният одиозен и фамозен главен прокурор изведнъж ще реши да си върши работата и ще вкара в следствения арест хората, които го инсталираха на върха и с които е досущ сиамски близзнак!?!?

---

„Борисов прекрои властта в "управление на уседналия рекетьор"

Струва си да се прочете казаното, защото е от един от най-добрите, за да не кажа най-добрия икономически анализатор у нас.

Речник:

Рекетьо̀р - човек, който участва в рекет.

Рѐкет - изнудване за заплащане срещу обещание за охрана, осъществявано от престъпна групировка, понякога обвързана с лица от органите на държавната власт

И преди два дни обърнах внимание на езика, на речника, на изразните средства, на метафорите, с които се говори вече и то лавинообразно за ББ, ще напомня част от тях:

"Дон Корлеоне от Банкя"

"Най-добрият сводник в бардака на властта"

"Защо примитивен индивид успя единадесет години да бъде на върха на държавата?"

"Разделяме се с епоха на бандитизъм, на вопиюща простотия, на нещастие"

Моите най-близки приятели знаят, че когато си говорим за управлението на ББ, аз от десетина години използвам образното определение „властта на мафията и мафията на властта“.

Сега, когато ББ е паднал, направо съм онемял, защото яростно, с различна сила на аргументите и то в официални писания и интервюта из медиите моето определение, давано при разговори с приятели е абсолютно и без право на обжалване и контестации надбягано и отляво, и отдясно, и на виража, и на финала от все повече хора, някои от които са били и на хранилката на ББ.

Николай Слатински, Facebook

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!