Следвайте "Буднаера" в Телеграм

14,658 млн.лв. от ГЕРБ за БСП само през април: Ето поръчките на депутата Кънев

Докато останалите дебатираха в пленарната зала и на заседанията на Комисията по ревизията в 1-месечния парламент, червеният Петър Кънев не си е губил времето. Взема обществени поръчки за 14 658 000 лв. от ГЕРБ. В същото време Корнелия Нинова – негова шефка в парламентарната група на левицата, изнася пламенни речи, за да доказва каква алтернатива е БСП  на ГЕРБ и колко е протестирала, как се противопоставя на лобизма в Народното събрание.

Само през месец април семейната печатница на червения депутат Петър Кънев прави няколко удара с финансиране от правителството на ГЕРБ и – забележете – като единствен кандидат – сиреч поръчките са писани за същия лирически герой.

Сайтът bolevardbulgaria.bg вади конкретните данни:

„На 9 април 2021 г. Демакс Ди Пи Ай е избран за изпълнител по поръчка на Държавния спортен тотализатор за отпечатване и доставка на талони за моментни лотарийни игри, като прогнозната сума по договора е в размер на 13 200 000 лв. крайна цена или 11 000 000 лв. без ДДС. Други кандидати по процедурата няма.

Същата компания е избрана за печатница на беловите и листовете за отговори, нужни за провеждането на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване през 2020/2021 г. по поръчка на МОН (обща стойност: 516 000 лв. крайна цена или 430 000 лв. без ДДС).

В края на април 2021 г. Центърът за градска мобилност на София избира Демакс като единствен кандидат по изпълнение на поръчка за отпечатване на талони за паркиране в Синя и Зелена зона (576 000 лв. крайна цена или 480 000 лв. без ДДС).

А няколко седмици по-рано Метрополитен ЕАД избира печатницата (отново без конкуренция) за производството на билети за еднократно пътуване (366 000 лв. крайна цена или 305 000 лв. без ДДС)”.

Действа се по схемата на Тройната коалиция: сключват се предварителни договори, които друг да плаща.

Разбира се, тези пари са нищо на фона на над 50 млн., взети по договорите за печатане на винетни стикери от 2013 до 2019 г. И очакваните, след приет с единодушната бизнес-коалиция ГЕРБ-БСП дни преди старта на предизборната кампания екостикер, който само за година ще донесе 32 млн. лв. на любимата на довчерашната власт печатница. И така всяка година. Ако идващият на 11 юли нов парламент не отмени текста, който въвежда въпросните ненужни лепенки, тъй като те са в противоречие с чл.105 от Закона за движение по пътищата.

За да стане възможно печатането на екостикери, ГЕРБ почерпи с финансиране и машината за печатането на въпросните холограми, както гордо личи на сайта на ДЕМАКС, и то по еврофондовете – проект за над 2 млн.лв. от програмата ОПИК към Министерството на икономиката. Това стана по времето, когато Кънев беше шеф на ресорната Икономическа комисия в парламента, към която е подопечно въпросното министерство.

Радостина Тонева

Източник/ци: 14,658 млн.лв. от ГЕРБ за БСП само през април: Ето поръчките на депутата Кънев | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!