Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Създателят на българската олигархия: „Срещу нас е изправена олигархията с всичките си пари“

„ГЕРБ нямат никакво право да се правят на жертва. Да не говорим, че това противоречи на техния цялостен политически наратив, който 12 години изграждат, като мъжкарската партия, партията на стабилността, партията, която да поема отговорности. За мен е някаква патология на ума Бойко Борисов да застане и да каже: „Срещу нас е изправена олигархията с всичките си пари“. Това е създателят на българската олигархия. Това е човекът, който направи българската олигархия всесилна и всепроникваща!“.

Това каза в интервю за ФАКТИ депутатът от БСП в 44-тото и 45-тото Народно събрание Александър Симов. Свързахме се с него за коментар върху поведението на ГЕРБ и Борисов по време на вчерашната Национална конференция на партията, а още и върху изборите, които служебния кабинет, назначен днес, ще организира.

„Смятам, че тази подлост, това политическо лицемерие ще гръмне в лицата на ГЕРБ като химична колба“, продължи Симов. „Не може да се прави така. Има граници, които не могат да бъдат преминавани“, каза той.

„С това е свързан и един друг абсолютно нелеп разказ за това, което се случва в България. Виждам, че придворните медии и придворната политология говори за преврат - че в България е осъществен преврат, че хунта овладява страната, че едва ли не ни чака някакъв режим като този на генерал Пиночет в Чили. Ако това е преврат, значи е първият преврат, осъществен чрез избори. Всичко, което се случва, се случва по волята на българския избирател. Българският избирател прати ГЕРБ в незавидното състояние, в което са в момента. Това е иронията: на последните избори бяха първа политическа сила, но са като сметище за радиоактивни отпадъци – никой не иска да се доближи до тях“, коментира още Александър Симов.

„Не виждам ГЕРБ да се опитват да си направят дори елементарна равносметка защо всичко това е така. Вярно, че се намираме в много изострена политическа ситуация и никой не си говори с никого, но дори на този фон ГЕРБ са като отпадъка, до който никой не иска да се доближава, защото мирише твърде лошо.

Те трябваше да си дадат отговорите защо са в тази ситуация, а не да се помпат с някакъв изкуствен медиен адреналин, защото той просто не им върши работа. В политиката това не може да бъде простено. Точно заради това смятам, че ГЕРБ нямат абсолютно никакво морално право да се изживяват като жертви. Те са лошите в този филм. Те са злодеят, който получава своето наказание. Вероятно затова много българи възприемат днешния ден, в който Бойко Борисов не е премиер, като празник“, категоричен беше Симов.

След това разговорът премина към служебното правителство, което беше назначено от президента Румен Радев днес и парламентарните избори, които то предстои да организира. „Задачата на служебното правителство за мен е да организира честни избори, които да покажат реалния вот на хората“, каза Александър Симов.

На въпроса дали едни честни избори и нисък резултат на ГЕРБ биха се припокрили като явления, той отговори: „Според мен ще се припокрият. Истината е, че аз лично се съмнявам в много добрия резултат на ГЕРБ, ако те не държат механизмите, по които си осигуряват и корпоративен, и купен вот. За мен заради това го има желанието в българското общество да се случат честни избори. Темата за честни избори у нас е станала толкова натрапчива именно заради подозрението, че изборите не са били честни до този момент.

Виждаме механизмите, има множество видеозаписи на злоупотреби – например как един от депутатите на ГЕРБ в отиващия си парламент, Иван Тотев, обучава актива как да правят бюлетините недействителни. Затова дойде и толкова голямото желание в обществото да има машинен вот – така поне недействителните бюлетини ще бъдат намалени“.

„Аз смятам, че служебното правителство може да се справи със задачата да осигури честен вот“, каза Александър Симов от БСП в края на разговора. „За мен това означава всеки български гражданин да е сигурен, че гласът му е преброен, както трябва – че е дал автентичната си воля и тя е отчетена. В такава честна среда, изчистена от зависимости, смятам, че ГЕРБ нямат шанс да се тупат в гърдите и да казват: „Ето, ние сме първа политическа сила и това е голям извор на политическа легитимност“, завърши той.

Източник/ци: Александър Симов пред ФАКТИ: ГЕРБ са като сметище за радиоактивни отпадъци – никой не иска да се доближи до тях - ᐉ Новини от Fakti.bg - Мнения | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!