Lupa.bg: Новият здравен министър отменя всички антиковид мерки

Националният оперативен щаб, назначен от предишното правителство на Бойко Борисов, окончателно отива в историята, а новият здравен министър - назначеният в служебния кабинет на Румен Радев д-р Стойчо Кацаров, се очаква да отмени всички антиковид мерки. Възможно е до предсрочните парламентарни избори да се стигне дори до хвърляне на маските на закрито, твърдят запознати с възгледите на медика по отношение на пандемията. 

Д-р Кацаров бе един от най-острите критици на досегашната власт в опитите й да овладее епидемията от COVID-19 у нас, като в началото - още през март 2020 г. се обяви твърдо против въвеждането на национален локдаун, затварянето на паркове, планини и градинки, а по-късно и на заключването на спортните зали, плувните комплекси и заведенията на открито. 

Най-яростните поддръжници на строгите противоепидемични мерки вече коментират, че с идването на служебното правителство, което встъпва в длъжност в сряда, се слага край на всички досегашни ограничения. А въвеждането на по-строги, в случай, че броят на новозаразените скочи, е изключено.

Не е ясно кой ще поеме от тук нататък и процеса по ваксинирането, но из коридорите на здравното министерство се говори, че Националният щаб също ще бъде разпуснат, а на негово място ще се задейства нова структура. Не е изключено тя да започне и преговори за доставки на други ваксини - като векторната "Спутник V" и инактивираната на Синофарм. Точно такива бяха възгласите и в последния пленарен ден на краткия 45-и парламент - че нищо не пречи служебният кабинет на президента да се включи към колегите си от другите страни-членки на ЕС, очакващи доставки от Москва. 

Д-р Кацаров през цялото време държи на следния ваксинационен план - първо се имунизират най-възрастните и рисково хронично болните, а след това младите и активните, за да може да се осигури пълна защита на уязвимите и запазване на икономиката. Той многократно призоваваше за спиране на хаотичното въвеждане на мерките и отправяше призиви към НОЩ, както от медийния ефир, така и чрез Центъра за защита на правата в здравеопазването, на който е основател. 

Източник/ци: Само в Lupa.bg: Новият здравен министър отменя всички антиковид мерки - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!