Собственикът на ”Градус” контролирал цяла Южна България. Имал си картел - Г8 – Кой е вторият бизнесмен, проговорил пред Комисията за ревизия?

Собственикът на фирма ”Градус” Иван Ангелов, който миналата седмица попадна в епицентъра на скандалните разрития на земеделецът Светослав Илчовски ръководи картел под името ”Г8”, който държи всички земеделци в Южна България и ги принуждава да ”играят” по определени правила.

Това стана ясно от нови скандални разкрития на финалното редовно заседание на Комисията за ревизия на управлението, ръководена от Мая Манолова.

Мъжът отказа да се представи пред журналисти, а в заседателната зала стана ясно, че се казва Павел Стоименов и е собственик на фирма "Агро Бел 2001". 

"Аз съм най-големият зеленчукопроизводител  в България. Имаме 350 човека, които постоянно работят и  още 500 човека, които наемаме.

Със зеленчуци зареждаме всички обекти. Не става въпрос само за корупция, а за националната сигурност на държавата. Фирмата е регистрирана през  2001 г.

2007 година. По-късно отидохме да развиваме земеделие в Община Стара Загора. Започнахме да наемам земеделски земи, но ни натиснаха страшно много беди. Тези беди ни дойдоха от картел Г-8. Той е образуван от земеделци с главен управител  Иван Ангелов. По тяхна заръка ние бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, да не купуваме земеделска земя. Бяха ни запалени три от офисите и къщата на нашата служителка Жечка Генева. Два пъти й палиха къщата. 

Това всичко е под диктовката на Ангелов, който контролира целия регион. Г-8 ни извикаха в село Железник, за да ни кажат да спрем да купуваме земя и да ощетим всички хора със земеделска земя. Ние не се съобразихме и след това ни беше запалена втори път нашата служителка. Принудихме се да играем по техните правила, така допреди един месец. Мислехме, че всичко е наред и няма да има повече рекет. Дадохме до 200 килограма зърно на декар. Можете да видите колко е рентата в другите региони. След това дойдоха при нас емисарите на Ангелов. Първият беше от с. Бяло поле - Мтьо Митев. Този колега ме предупреди: „Момчета, ще ви вика  бате Иван на килимчето да се разберете“. Затова решихме да продадем част от земите. 3000 декара продадохме на един човек с ТЕЦ-те.

Следващият емисар ни каза: „Момчета, този път ще намажете оловото“. Нас това ни потресе. Този господин /бел.ред. Иван Ангелов/, който беше тук, ме провокира с поведението. Той държи целият регион на подчинение. 

След като нашата държава се подчинява на другата държава, значи какво остава за нас, мишките. Тази група през 2014 година ми отрадна фирмата по електронен път. Аз останах без пари и не можех да платя на хората. Това, което се случва е абсолютна истина. Аз не искам нашата държава да бъде зависима. Не искам политик да сяда с престъпник. Аз не съм седнал да разговарям с политик даже. Благодарение на този картел Ангелов изкупува евтино зърно от земеделците. За целият бизнес трябваше да има единни правила. Нали затова влязохме в Европа. 

Вие познавате ли Никола Тонев, който се движи с един мафиотски мерцедес. Проблемите ми започнаха точно, когато вие станахте областен управител“, обърна се Стоименов към деутата Маноил Манев от ГЕРБ, който веднага опита да апострофира земеделеца.

И за ТЕЦ-те има сериозни неща, защото ще накърни интересите на държавата. Вижте фиска на нашата държава, къде са най-големите разходи. Един час говорите врели некипели. Ние сме пред голяма криза. Знаете ли, че зимата няма да имате хляб".

Кой е вторият бизнесмен, проговорил пред Комисията за ревизия?

Вторият бизнесмен, излязъл открито да говори пред парламентарната комисия за ревизията за рекета на управляващите в България – Павел Стоименов, също като Светослав Илчовски, е едър зърнопроизводител и зеленчукопроизводител.

Компанията, чийто управител е той, е известна в сектора – „АГРО-БЕЛ 2001” ЕООД, посочват от OFFNews. Стоименов притежава голяма складова база за пресни зеленчуци в село Брест. Новият свидетел в комисията на практика е най-големият зеленчукопроизводител в България. Основната част от бизнеса му е съсредоточен в Плевенско.

Името на Стоименов нашумя преди 6-7 години. Тогава бе направен опит да му бъде откраднат документално целият бизнес за десетки милиони левове на година с фиктивен договор за покупко-продажба. В резултат на разкритието на измамата селскостопански асоциации внесоха в Народното събрание промени, които да предотвратят подобни далавери.

Компанията на Стоименов обработва близо 70 000 дка земя в Северна България.

.

Източник/ци: Собственикът на ”Градус” контролирал цяла Южна България. Имал си картел - Г8

Кой е вторият бизнесмен, проговорил пред Комисията за ревизия? ᐉ Новини от Fakti.bg - България | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!