Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БОЕЦ: БОЙКО, кажи си за "Къщата в Барселона"! Измъкване няма да има! – Моделът е пропукан и ГЕРБ изпадат в много видима истерия и агресия

Анна Бекчиева, БОЕЦ за ФАКТИ

"Подателите на сигнали биват подложени на цялата строгост и репресия на властта. Притесняваме се, че същото ще се случи с Илчовски", каза Бекчиева

Къщата в Барселона на Борисов - за да говорят по този сигнал на БОЕЦ представителите на гражданско сдружение Анна Бекчиева и Светослав Илиев участваха в заседанието на Временната комисията по ревизията в петък (7 май 2021 година). Изслушването им обаче не се състоя.

БОЙКО, кажи си за "Къщата в Барселона"! Измъкване няма да има!
БРАВО, бойци!
Гербераската банда прави всичко възможно да осуети изслушването на БОЕЦ за Къщата в Барселона на Бойко Борисов в Парламента! Жалки слуги и страхливци.
Битката продължава!
#БОЕЦ БОЕЦ - България Обединена с Една Цел

ТОЗИ ПЪТ няма да можете да покриете и смачкате всичко! Този път Гешев няма да може скрие престъпленията ви! Този път Борисов, Пеевски, Доган, Цацаров, Гешев и бандата им ще плащат за всичко!
Очаквайте нови разкрития на бизнесмени рекетирани от управляващата ни мафия. Очаквайте нови разкрития за поръчани убийства, за зверства и престъпления, които надминават въображението ви. Затова дебелите стискат властта така неистово, защото знаят какво са вършили и ги е страх от възмездието и справедливостта. БОЕЦ няма да позволим гражданите да бъдат излъгани отново и престъпниците да останат безнаказани. БОЕЦ - България Обединена с Една Цел - Posts | Facebook

Отново в петък - на 7 май, от БОЕЦ внесоха сигнали до Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши, Европейската комисия, българската прокуратура и КПКОНПИ. Причината - разказът на Светослав Илчовски по време на изслушването му в същата Комисия по ревизия и сигналът му за схеми за рекет и търговия с влияние. Вчера говорителката на главния прокурор Сийка Милева обяви, че Прокуратурата е започнала проверка по твърденията на агробизнесмена Светослав Илчовски. Проверени ще бъдат и твърденията на собственика на фирма „Градус“ Иван Ангелов.

На днешното заседание на Комисията по ревизия, което започна в 13:00 часа, Анна Бекчиева и Анжела Адамова се очаква да представят сигнала на БОЕЦ по „Барселонагейт“ във втората точка от реда на заседанието, която е „Разни“. За да говорим за петъчното заседание, за поведението на ГЕРБ към представителите на БОЕЦ по време на Комисията, а също и за очакванията от проверката на Прокуратурата, от ФАКТИ се свързахме с Анна Бекчиева от БОЕЦ. Разговора четете в следващите редове:

- Г-жо Бекчиева, Вие бяхте в Комисията по ревизия в петък, за да говорите по сигнала за къщата в Барселона на премиера в оставка Бойко Борисов – смятате ли, че този случай предизвика достатъчни реакции у нашите институции?

- Не, направи се опит случаят да бъде, както обикновено, потулен и игнориран. От три години БОЕЦ подава сигнали по този случай до всички възможно институции, включително прокуратурата, Парламента, КПКОНПИ, Специализираната прокуратура, Върховната касационна прокуратура и въпреки това, реакция от българското правораздаване и съдебна система няма.

Единствената реакция получихме от сигналите, които изпратихме към Испанската прокуратура и Каталунската полиция. Те започнаха разследване по случая, а то доведе и до публикацията в „Ел Периодико“, в която въпросната къща бива свързана с премиера в оставка.

- Как си обяснявате липсата на реакция от българските институции?

- Липсата на реакция е пряко свързана с очевидните зависимости, които съществуват в българските институции. Това е и причината да се изисква премахване на Специализираната прокуратура и възстановяване на работата на съдебната система, тъй като в момента тя очевидно не върши работата, която следва да извършва.

- Можем ли да правим паралел между къщата в Барселона и сигнала на Илчовски – тоест възможно ли е и този сигнал за сериозни нередности да бъде потулен?

- Да, напълно възможно е. Това обаче е поредният грандиозен корупционен скандал, в който бяха изнесени съмнения за изключително големи злоупотреби. Това, което ние изискваме, както по отношение на къщата в Барселона, така и по отношение на г-н Илчовски, е тези сигнали да бъдат разследвани. Ние не твърдим, че има конкретна злоупотреба, а че наличните факти водят към съмнения за такива. Затова задължително трябва да се проведе разследване – за да се уточни дали тези злоупотреби са реални. Да, твърде вероятно е този случай да бъде потулен и всъщност точно поради тази причина Прокуратурата се самосезира.

Ако Прокуратурата се активира по нашия сигнал, при прекратяване на разследването БОЕЦ, като жалбоподател, има право да подаде жалба относно отговора на Прокуратурата. Жалбата се подава към самата Прокуратура. Тоест ако те започнат разследване, жалбоподателят има право да жали отказа на Прокуратурата да образува досъдебно производство. В случая, когато те се самосезират, тогава вече няма кой да жали, ако бъде прекратена проверката.

- От БОЕЦ обаче подавате сигнала на Илчовски към Прокуратурата и КПКОНПИ, но и към Европейската прокуратура и Европейската комисия. Трябва ли да има реакция от външна страна, ако не можем да приемем, че разчитаме на нашето правораздаване?

- Именно затова ние сигнализирахме и европейския прокурор Лаура Кьовеши. Очакваме институциите в Европейския парламент да се запознаят със случая и да предприемат съответните действия.

- Казахте преди малко, че това е пореден корупционен сигнал. Според Вас сега трябваше ли да има по-силна спонтанна гражданска реакция, протести, нови искания?

- Последните 10 години управлението на ГЕРБ доведе до понижаване в чувствителността на гражданите към всичките тези корупционни сделки и злоупотреби, тъй като реално почти през седмица става ясно нещо подобно. Целта на БОЕЦ е именно тази – хората да възвърнат своята чувствителност и своята гражданска активност. Много е важно ние да реагираме винаги, когато ясно не появят съмнения за злоупотреби.

- Когато в петък задавахте въпроси към г-н Ангелов от ГЕРБ постоянно Ви прекъсваха - за какво говори този вид поведение?

- Това поведение говори за страх. Първо, по време на Комисията, видяхме кулминация в безобразно арогантното поведение на представителите на ГЕРБ. Изцяло отношението на властите към БОЕЦ е показателно за това, което се случва в нашия политически и обществен живот. Същото нещо се притесняваме, че ще се случи и с г-н Илчовски. Тоест подателите на сигнали биват подложени на цялата строгост и репресия на властта и законодателството. Спрямо БОЕЦ това се изразява в множеството заплахи, отправени към членове на сдружението и към председателя Георги Георгиев, множеството съдебни дела срещу БОЕЦ, както и последната осъдителна присъда на Георги Георгиев от 5 месеца затвор на първа инстанция, която е класически пример за избирателната активност на Прокуратурата.

По време на заседанието на Комисията в петък, освен че бях прекъсвана, аз бях и многократно обиждане от представителите на ГЕРБ, които стояха зад гърба ми. Също така бях и заплашвана.

- Какво Ви казаха те?

- Беше изключително грубо и арогантно отношение. Дори не ми се цитира, защото нивото е изключително ниско. Това е дъното като политическо поведение, като политическа етика. Едно безкрайно обругаване на основните правила на парламентаризма и демокрацията, които са тотално потъпкани.

- Споменахте избирателната активност на прокуратурата. Ето, сега е започната проверка на разказаното от Илчовски, но как смятате, че ще завърши тя?

- Проверката е започната, но тя може да продължи неопределено дълго време. Когато няма конкретен жалбоподател, няма кой да изисква конкретни данни за свършената работа. Тоест най-вероятно няма да се стигне до досъдебно производство. Това, което видяхме в залата по време на Комисията е как народните представители от ГЕРБ тотално са игнорирали функциите си на представители на народа. В момента те се явяват директни представители на премиера. Тяхната цел е да защитят неговите интереси. Тъй като ние знаем за пряката връзка между Борисов и Гешев, твърде вероятно е това досъдебно производство просто да не бъде продължено.

- Споменавайки именно тази пряка връзка, има ли стойност в една проверка, която ще се извърши от Иван Гешев?

- Тази проверка най-вероятно няма да бъде извършена. Имаме изключително дълбоки съмнения, че ще се появи прокурор, който ще има смелостта и гръбнака да застане зад тази нея и да я извърши абсолютно обективно. По тази причина ние търсим този прокурор, различен от прокурорите, които преди седмица изявиха „спонтанно“ своята позиция за независимост спрямо законодателната власт. В момента искаме да видим доколко независими са те.

- Това всъщност може да се види и от тази проверка?

- Именно, да. Това ще бъде много ясен лакмус доколко Прокуратурата е независим орган в България.

- Какви са изводите, които можем да вадим от петъчното заседание на Комисията?

- Изводите от поведението на депутатите от ГЕРБ са категорични – моделът е пропукан и те изпадат в много ясна видима истерия и агресия, която ще продължава, тъй като тоз модел все повече ще бъде осветяван.

May be an image of 7 people, people standing and outdoors

Източник/ци: Анна Бекчиева, БОЕЦ за ФАКТИ: Моделът е пропукан и ГЕРБ изпадат в много видима истерия и агресия ᐉ Новини от Fakti.bg - Мнения | ФАКТИ.БГ

БОЕЦ - България Обединена с Една Цел

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!