Следвайте "Буднаера" в Телеграм

156 млн.лв. по 60/40 за барче на съдружник на Баретата и Алексей: самонаправена табела

По данни на премиера Борисов общото количество пари, дадено на бизнеса по европейските програми срещу коронавируса е 1,158 млрд. лв. 15% от него е отишло в едни ръце и то какви, ако се вярва на табела, каквато всеки получил пари по програмата трябва да сложи до входа си.
На портата на кафенето Музей на ул. Леге в самия център на София, на метри от сградата на Министерството на образованието и на администрацията на президента, на специално табло е сложена табела за усвояването на фирмата – наемател на обекта в рамките на Историческия институт с музей.


156 000 000 лв. общо за усвояване, от които
132 600 000 лв. европейско финансиране
23 400 000 лв. национално финансиране


са парите на данъкоплатците по мярката Подкрепа чрез оборотен капитал на малки и средни предприятия, засегнати от временните протовиепидемични мерки чрез прилагане на схема за подпомагане от Националната агенция по приходите. Те се усвояват от 31.03.2021 до 01.07.2021 г.

 

 Когато за първи път снехме табелата на 29.04.2021 г., срокът на нея бе записан като: от 29.01.2021 г. до 29.04.2021 г.
При снимката на 5 май вече се вижда удължаването до 1 юли.

 

Други корекции обаче не са направени.

 Скандалните суми предполагат оборот от 780 000 000 лв., от който 156 000 000 лв. са 20% компенсация. Те са останали същите в двата варианта.

ВИЖ СНИМКИ ТУК!

Не се променя и получателят на грандиозните пари. Бенефициентът на колосалните средства, които би трябвало да бъдат 20% от пропуснатия оборот, е Бавари ООД. Според фирмения регистър мажоритарен съдружник във фирмата е Кольо Маринов Колев.
По-интересното е, че също според регистъра той е акционер в Аполо и Болкан Живот и Застрахователна компания Аполо и Болкан Ко.
Когато е създадена през 1995 г. от бивши служители на специалните части, основатели на Аполо и Болкан са легендарният Алексей Петров и Златко Иванов – Баретата, в обвинението срещу когото за организирана престъпна група, както вече сме публикували съответния документ от прокуратурата, фигурира като номер 2 братът на депутатката от ГЕРБ Росица Кирова.
Кольо Колев от Музей е вписан първи като акционер в Аполо и Болкан Живот с 8,36%, колкото има и Златко Иванов – Баретата, като двамата са отделните физически лица с най-голям дял. Всеки от тях участва в капитала с 836 000 лв.
66,64% обаче са на Група физически и юридически лица, които е много трудно да бъдат преценени като реален бос, стоящш зад тях, тъй като в различните години се променят. Например, в един период 50% от този дял се държат от  фирма с името Майкъл Джексън-3 СД.

 

В ЗК Аполо и Болкан Ко Кольо Колев от барчето Музей има 5%.
И двете дружества на баретите фигурират в регистъра като неактивни.
19 минути си направи труда да провери и в НАП какви пари са определени за фирмата със заведението Бавари. Успяхме да намерим една транзакция от 18 182, 44 лв. в първите 355 получили подкрепа от данъчните – под номер 353 е въпросното дружество. Но общият брой на транзакциите от НАП е десетки хиляди, така че е възможно да има и още изпратени от хазната пари. Така че не става ясно дали фирмата своите пари ли е описала, или сумата на цялата програма. Другите заведение лепят по витрините си табели с доста по-нормални стойности на усвоените средства - обикновено в рамките на 10 000-20 000 лв.
В задачата се пита, ако някой не е получил европарите в този огромен размер, защо би написал такава грандиозна сума на портата си като усвоена или предстояща за усвояване по програмата? Особено, като имаме предвид предстоящия строг контрол по еврофондовете от новата прокуратура на Кьовеши. Съобщаването на данните по тях е задължително и е важен елемент от изпълнението по всяка програма. Надписът не е формалност - той е задължително условие по изпълнението, проверката и изплащането на средствата.

Кирил Пламенов

Източник/ци: 156 млн.лв. по 60/40 за барче на съдружник на Баретата и Алексей: самонаправена табела | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!