Градуса и агроминистърката в 1 фирма: Държавен вестник

Иван Ангелов – Градуса, наричан още Пилето, и министърът на земеделието в кабинетите Борисов 2 и Борисов 3 Десислава Танева заедно са управлявали фирма, свидетелства документално Държавен вестник. Там информацията бе изровен от Атанас Чобанов от сайтовете Биволъ и bird.bg. Става въпрос за Екарисаж – Тенево, която, когато Танева и Ангелов – Пилето, влизат в борда й, се превръща от еднолично в нееднолично акционерно дружество, т.е. я превземат от основателя и собственика й. Помните през последните лета колко работа на екарисажите, без съответните поръчки по закон, създаде министър Танева, за което данъкоплатецът плати повече от цената на едни парламентарни избори, а в крайна сметка се оказа, че чума не е имало. Интересно е, че също като Градус, и тази фирма прави борсови игри, но и тя няма късмет, тъй като е разкрита.

Това обяснява и потвърждава твърденията на бизнесмена Илчовски пред Комисията по ревизията на Мая Манолова в НС, че Иван Ангелов – Пилето е министър на земеделието НА сянка – сиреч, коли и беси в най-щедро захранваното с европейски пари ведомство.

Напомняме следната скандална история от 6 юли 2020 г., която дава още светлина по въпроса:

Кабинетът разчиства конкурент на Градус с убийството на ¼ милион здрави птици След като преживя тежка данъчна ревизия, през каквато (и да са чисти като сълза) минават всички бизнесмени в България, които имат пари, влияние или и двете, Бай Иван на Градус, както се представя собственикът на групата птицекомбинати Градус явно се е сетил не само за такса спокойствие, а и е станал близък до властта. Това личи по включването му във всевъзможни делегации на премиера и земеделския министър при управленията на Борисов. Последният факт за близостта е акция на Българската агенция за безопасност на храните и то в деня, когато се доказа окончателно многократно описания от 19 минути факт, че миналото лято бяха заклани стотици хиляди незаразени животни , бе посветена на разчистването на конкурент на Градус.

На 3 юли, петък, Агенцията по храните обяви, че унищожава близо 250 хиляди птици заради огнище на птичи грип в асеновградска ферма. Това е третото поред огнище, констатирано за последната година. От фирмата обаче изпратиха писмо до медиите с твърдението, че се избиват здрави птици. Което вече гледахме като филм миналото лято, но с домашни животни.

Собственичката на фермата Андреана Павлова потвърди, че птичи грип вече няма, заразата била ликвидирана преди месец и всичко е дезинфекцирано. Фирмата дори е наела адвокати, които се опитаха да спрат унищожаването на първата „порция” от 174 000 кокошки в 4 халета. Обяснението на БАБХ е, че било възможно да има бъдещ проблем. Както КЕВР вдига с 23% цената на топлата вода и парното от 1 юли, защото можело от 1 октомври или още по-вероятно от 1 януари догодина да се била вдигнела цената на руския газ.

Всъщност истината е прозрачна: пазарът се сви много, износът катастрофира, Градус се бори да остане сам играч на пазара на птиче месо в България и властта усърдно му помага.

Собствениците на Градус вече придобиха птицефермите на Христо Ковачки, сега удариха и фермата в Асеновград, която е най-голямата им конкуренция. Братя Ангелови вече имат птицеферми и в Ямбол, Чирпан, Хасково и Кортенски минерални бани, птицекланица и колбасарско производство в Стара Загора, фуражен завод в Нова Загора.

Източник/ци: Градуса и агроминистърката в 1 фирма: Държавен вестник | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!