Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Прокуратурата започна проверка по замазване на казаното от Светослав Илчовски и Иван Ангелов в парламента

Въпросът е - ще се стигне ли до някъде, или отново изводът ще е печалното “Няма данни за открити престъпления”...

От Прокуратурата на Република България обявиха официално какво ще предприемат след скандалните разкрития на бизнесмена Светослав Илчовски. 

Прокуратурата е започнала проверка на твърденията на Светослав Илчовски по отношение на премиера Бойко Борисов и собственика на фирма „Градус“ Иван Ангелов. Проверка се прави и по твърденията на бизнесмена Ангелов.

Това съобщи говорителят на прокуратурата Сийка Милева, цитирана от БТА.

По думите ѝ, работата е започнала преди няколко дни. 

На 5 и 7 май Илчовски обвини собственика на „Градус“ за продажба на зърно на занижени цени, че е плащал рекет за продукцията си, разказа за близостта му с премиера в оставка Борисов, за подаряването на кюлчета от бизнесмени, за клип, който близък до Ангелов пускал на сбирки в ловно стопанство за сексуални издевателства с бизнесмен в затвора, както и плащане на 5000 лева за жена на Борисов. 

На 7 май Иван Ангелов обвини Илчовски в лъжа, представи договори за покупки на зърно под цените за Илчовски. 

Заяви, че не е подарявал кюлчета на Борисов, че не е плащал за жени. Разказа как е получавал помощ от Борисов само във връзка с износа на продукция за Иран, когато в Турция камионите били спрени заради непризнаване на ветеринарен европейски сертификат. 

В двете си поредни изслушвания в парламентарната комисия,  Илчовски направи редица шокиращи разкрития за фиктивни сделки, рекет, видео с изтезания, както и за личността на Мата Хари. 

Твърденията и на двамата бяха пред Комисията по ревизията на управлението за 10 години назад, водена от Мая Манолова, пише standartnews.com.

ФрогНюз припомня, че в четвъртък по време на изслушването на Илчовски земеделецът заговори за държавен рекет, златни кюлчета и Мата Хари. 

Според твърденията му той е бил изнудван за пари от управляващите и с близки до тях фирми. Едно от цитираните лица е именно Иван Ангелов, който заяви, че ще отвърне на удара със съдебно дело. 

Драматичното действие се разигра в два последователни дни. Причината - в четвъртък свитата на ГЕРБ начело с Маноил Манев нахлу в залата и прекъсна изслушването. В петък пък се опита да пречи с процедурни хватки, хаотично вземане на думата.  

"От няколко месеца сме в предизборна кампания, в прокуратурата постъпват много сигнали, които проверяваме", каза още Милева, цитирана от БТА. 

Дали обаче прокуратурата все пак ще стигне до нещо? Повод за съмнение има, предвид факта, че още миналата година държавното обвинение заяви, че "няма данни за престъпления" при проверката на изтеклите снимки от премиерската спалня. Така и не станаха ясни обаче някои неща. Затова задаваме някои помощни въпроси на прокуратурата, които впрочем имат отношение и към изнесеното от Иллчовски:  

Кой е снимал в премиерската спалня? Разпитан ли е Борисов? Знае ли се коя е Мата Хари, след като и премиерът в оставка заяви, че познава дамата? Истински ли с пачките евро и кюлчетата? Ако са истински - чии са, какъв е техният произход? Ако не са истински - кой е скроил този номер на премиера? Има ли опасност за националната сигурност на страната ни, след като някой може да направи нещо такова и то необезпокояван?

Източник/ци: Започваме проверка по сигнала на Илчовски – О Новини

След разкритията на Илчовски: Прокуратурата щяла да проверява

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!