Focus: Путин извежда Русия на нов етап в световната политика с помощта на съвременните оръжия

/Поглед.инфо/ Владимир Путин с всички сили иска да осигури статуса и влиянието на Русия в света, но основната му задача е да предотврати въвличането на Москва в евентуален конфликт между Китай и САЩ. Както пише Focus, руският президент се опитва да постигне целите си с военни средства, а успехите във въоръжаването предполагат, че той може да успее.

Чрез нарастването на въоръженията и тяхното модернизиране Владимир Путин иска да запази руския суверенитет и статус. В този процес, на първо място, той разчита на два вида оръжия - ядрения подводен дрон „Посейдон“ и хиперзвуковата ракета „Циркон“. Според Focus по този начин руският президент иска да обяви началото на нов етап в световната политика.

Както отбелязва авторът на материала, съвсем наскоро Съединените щати създадоха нов тип въоръжени сили - Космическите сили, а Китай ще изгради космическа станция през следващите години, което може да доведе до факта, че космосът ще бъде все повече контролиран от тези държави и ще става все по-недостъпен за трети държави.

За да не се подкопава позицията на Русия, преди няколко години беше обявено, че Москва модернизира стратегическия си възпиращ потенциал. И въпреки че в началото съобщенията предизвикваха снизходителни усмивки, сега арогантността изчезна.

Предполага се, че от 2008 г. Русия работи по създаването на оръжия, които ще предоставят възможност за втори, ответен удар, дори ако небето се контролира от други страни. Сега ответният ядрен удар на Русия може да бъде нанесен от дълбините на океана.

Дори когато президентът Путин публично обяви този проект, много експерти на Запад смятаха, че това е въпрос на далечно бъдеще. Но сега наблюдателите се изплашиха, осъзнавайки колко бързо придобива боеспособност ядреният подводен безпилотен самолет "Посейдон".

Този дрон е дълъг 20 метра, два метра в диаметър и тежи 40 тона. Може да бъде оборудван с атомен двигател. Способен е да се движи автономно през океаните без човешка намеса, носейки ядрена бойна глава. Обхватът на Посейдон, според наличната информация, достига 10 хиляди километра. Има различна информация за това колко бързо може да се движи и колко шум създава в зависимост от скоростта си. Но сред онези експерти, от които се очаква вероятно да отблъснат атаките му, преобладава мнението, че той е твърде бърз и с ниско ниво на шум, за да бъде открит и неутрализиран. Според описанията „Посейдон“ бързо се приближава до вражеското крайбрежие и предизвиква там мощно радиоактивно цунами.

Авторът смята, че заедно с хиперзвуковата ракета Циркон, която не може да бъде прихваната и отразена поради огромната й скорост, Русия създава нов клас възпиращи фактори. По време на тестовете през 2020 г. Цирконът е достигнал средна скорост от 6000 километра в час. Ракетата може да носи ядрена бойна глава, а системите за ПВО все още са безсилни срещу нея.

Както заключава авторът на статията, задачата на тези два нови вида оръжия е да осигурят статута и влиянието на Русия в света с военни средства, но основната им цел е да се предотврати въвлечането на Русия във възможен конфликт между Китай и САЩ. Руският президент иска да запази руския суверенитет с военни средства, а успехите във въоръжаването предполагат, че той може да успее.

„Ако се отчита планирания от него геополитически напредък в Арктика и очакванията, че изкопаемите енергийни източници няма да бъдат заменени така скоро, както планират други правителства - благодарение на това Русия ще остане и икономически жизнеспособна - Путин извежда страната си на нов етап в руската и световна политика ”, - обобщава авторът на Фокус.

Превод: ЕС

Източник/ци: Focus: Путин извежда Русия на нов етап в световната политика с помощта на съвременните оръжия - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!