Следвайте "Буднаера" в Телеграм

“Няма нищо, чичо Иване!” Жив щит от ГЕРБ и каре за белот с Борисов. Иначе, “нищо сексуално”

Един мъж с черна тениска прави впечатление с присъствието си около залата, в която всеки момент трябва да започне заседанието на парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ. Не иска да каже името си, но знае кой кой е и на кого е брат. По-късно същият ще бъде обвинен от депутата от ГЕРБ Маноил Манов, че го заплашва с жестове.

Но това няма да е единственият нереалистичен сюжет от петъчната вечер в парламента. В този ден трябваше да продължи изслушването на бизнесмена Светослав Илчовски, който обвини премиера Бойко Борисов в корупция.

На заседанието изненадващо се появи и другият бизнесмен – този, когото Илчовски нарича Иван-Пилето и твърди, че “черпи с момиче” Борисов и подарява кюлчета.

До вратата в залата, с няколко листове в ръка застана и бившият евродепутат Николай Бареков.

С два часа и половина закъснение изслушването трябваше да започне.

Бавене, бавене, бавене

Задачата по печелене на време се изпълняваше от депутатите от ГЕРБ Дани Каназирева, Тома Биков и Маноил Манев. “Това е предизборно шоу”, каза Каназирева.

“Срещу вас не само един сигнал може да се даде, не едно разследване може да бъде направено, защото, г-жо Манолова, вие също сте били част от управлението!”, каза Каназирева.

“Не сме получили документите”, продължи Тома Биков. “Ние нямаме равен достъп. Г-жа Манолова има повече информация в сравнение с нас”, каза той. Манолова обясни, че ще предостави документите на членовете на комисията, но няма да ги покаже публично, защото може да съдържат чувствителна информация.

“Искам да изслушаме представителите на фирма “Градус”, които ние направихме диви и щастливи”, настояваше Маноил Манев.

“Тежък абсурд е на всеки 30 секунди да искате думата за процедура”, обърна се към Манев депутатът от БСП Явор Божанков, след като почти час комисията все още беше в невъзможност да започне работа по същество.

Всички за един

В момента, в който Светослав Илчовски започна да говори, в залата влязоха почти всички депутати от ГЕРБ, застанаха като стена и започнаха да подвикват еднотипни фрази.“Искаме конкретика. Искаме факти”. Пиарът на ГЕРБ Никола Николов обикаляше около тях и подаваше репликите.

Междувременно съдържанието в телефона на Светослав Илчовски очевидно привличаше интерес, защото зад гърба му се наредиха зрители. Представителите на ГЕРБ не само наблюдаваха, но и снимаха. Малко по-късно Тома Биков обяви, че във вестник “24 часа” е излязла публикация със снимки, че по време на заседанието Илчовски си пише с депутата от “Демократична България” Борислав Сандов.

“Дадох номера на телефона си на г-н Илчовски преди малко, за да ми изпрати снимките, с които разполага като доказателства”, обясни веднага Сандов. По-късно в социалните мрежи той публикува и една от тях, на която се вижда един от собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев.

Тест за наркотици

Депутатите от ГЕРБ настояваха да се направи тест за наркотици на Илчовски. Повод за това искане бяха думите на бизнесмена Иван Ангелов пред БТВ, че Илчовски е “идиот и наркоман”.

“Ето купихме тест”, каза Ива Николова от агенция ПИК, до която се появи жълтеникава кутийка. Николова стана и даде теста на Илчовски, който каза, че иска да си го “направи публично”, но не знае как се борави с него.

Какво ново научихме?

Макар и мъчително, изслушването се случваше. “Няма нищо, чичо Иване, всичко ще бъде дадено на прокуратурата”, обърна се Илчовски към бизнесмена Иван Ангелов, който седна до него още с пристигането си. Ангелов, когото Илчовски наричаше Иван-Пилето по време на изслушването в сряда, е съсобственик на фирма “Градус”.

Илчовски повтори обвиненията си, че е бил изнудван от него, както и че е бил част от схема за “прибиране” на пари от пенсионните фондове чрез Българска фондова борса.

В писмения сигнал на Илчовски до комисията, е описано, че “през 2019 г. [данните на името са заличени], собственик на Градус АД, ме помоли от името на премиера [данните на името са заличени] и представящ се за скрития началник на Министерство на земеделието и Агенция по храните, че има нужда от фиктивен оборот от управляваното от него дружество. Целта му беше да излезе за публично предлагане на Българската стокова борса (вероятно се има предвид Българска фондова борса – б.а.). Впоследствие разбрах, че целта му е да приберат средства от частните пенсионни фондове чрез продажбата на акциите.”

Новите факти от пъзела дойдоха от отговорите на Иван Ангелов. Ето основните.

Борисов като гарант при експорта

От разказа на Иван Ангелов стана известно, че Борисов лично се обажда, за да гарантира пред чужди служби, че българските сертификати за качество отговарят за всички изисквания.

“Бойко Борисов ми е помагал, защото аз правя експорт. Помагал ми е за Катар, за Турция, като имам ветеринарни проблеми при експорт. Бойко Борисов ми съдейства, като гарантира пред турската ветеринарна служба, че нашите сертификати отговарят на всички стандарти”, каза Ангелов.

От думите му не се разбра дали това е стандартна практика. “Мой камион с 330 хил. яйца се спира на границата с Турция, защото имало някакъв проблем със сертификата и Бойко Борисов ми помогна с Турция”, каза Ангелов. “Нормално е Бойко Борисов да съдейства на чистия бизнес, когато се създават пречки”, каза Ангелов.

След срещата Иван Ангелов не отговори на въпроси на Свободна Европа, какво налага Борисов да гарантира за ветеринарен сертификат на границата и кой създава пречки пред чистия бизнес.

“От фурмите сме на печалба”

Изслушването на Иван Ангелов преобърна известните до момента факти около бартера, който Министерството на земеделието организира с Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) в пика на COVID-кризата в България миналата година. Информацията за сделката беше, че България е изнесла месо и млечни продукти, а в замяна е получила медицински консумативи и фурми

Дарението от фурми е “търговска сделка”. Това стана ясно от отговора на Иван Ангелов за ролята на фирма “Градус” в хуманитарния бартер с ОАЕ.

“От фурмите сме на печалба”, каза Ангелов и допълни, че „това беше една успешна бизнес сделка в контекста на всички бизнес сделки, които правим с тези държави”.

Опитът на депутата от “Демократична България” Ивайло Мирчев да изясни новите факти около бартера, който се оказва търговска сделка, беше прекъснат от депутата от ГЕРБ Маноил Манов.

Бартерът с фурмите стана известен на 12 април 2020 г., когато председателят на Националния оперативен щаб борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски каза, че България е получила „15 тона медицински консумативи“ след бартер с Обединените Арабски Емирства. Той обяви и фирмите, участващи в бартера – „Градус“ и „Интръст“, която е еднолична собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Информацията беше потвърдена и от правителствената информационна служба с уточнението, че става въпрос за “маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна“. По-късно сайтът „Биволъ“ разкри, че консумативите са 3 тона, а останалото са фурми.

Срещата в Монако

Иван Ангелов потвърди казаното от Илчовски за това, че са били заедно на пътуване до Монако. По думите му екскурзията е продължила „три-четири дни“, а той и Илчовски са били със семействата си и с още няколко души.

Иван Ангелов отрече по време на пътуването там да е искал да бъдат сключвани фиктивни сделки. “Кой ходи в Монако да уговаря слънчоглед!”, каза Ангелов. “Там има море и хубави жени”, допълни той.

Отношенията с Борисов

“С Бойко Борисов имаме чисто мъжки отношения. Нищо сексуално”, отговори Ангелов на въпрос за отношенията си с Бойко Борисов. “Говорим си като мъже. Общуваме си. Играем белот с премиера. Не всяка събота и неделя и не съм само аз. За белот трябват четирима души”, обясни Ангелов.

Той отрече да е “черпил” премиера с “женица”. “Представяте ли си аз да съм дал 5 хил. лв. за плеймейтка! Ми, тя е много евтина! Бойко Борисов би си платил сам за по-хубава и по-скъпа”, каза Ангелов.

На въпроса давал ли е кюлче злато на премиера, Ангелов отговори с въпрос: “така, като ме гледате, изглеждам ли ви като простак? Трябва да съм пълен идиот да се похваля на господина” (има предвид Илчовски – б.а.). Попитан отново давал ли е кюлче, Ангелов каза, че не е.

Иван Ангелов не можа да се сети дали фирмата му има нещо общо с държавното ловно стопанство „Витошко-Студена“. Според разказа на Илчовски в това стопанство той е присъствал на имен ден на Ангелов, на който е дошъл и Бойко Борисов.

Няма публична информация кой управлява повечето ловни стопанства в България. Тази информация се крие от властите. Според анализ, публикуван от „Зелени закони“ във вторник, именно фирма „Градус“ има договор за съвместна дейност с държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“.

Решението на комисията е да сезира прокуратурата за изнесените от Светослав Илчовски данни. Свободна Европа изпрати въпроси и до прокуратурата, и до Комисията по финансов надзор, но не получи отговори

Генка Шикерова

Генка Шикерова е разследващ журналист. Работила е дълги години в бТВ и Нова телевизия

https://www.svobodnaevropa.bg/

Източник/ци: “Няма нищо, чичо Иване!” Жив щит от ГЕРБ и каре за белот с Борисов. Иначе, “нищо сексуално” – Свободно слово

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!