Земеделският министър: Да не се хвалим какви измамници сме, утре ЕК ще ни спре парите

Скандалният запис идва след спиране на плащания за милиони на 4453 мними земеделци

Министърът на земеделието Десислава Танева съветва представители на браншовите сдружения на плодове и зеленчуци "да не се хвалим какви измамници сме" с евросубсидиите, защото Европейската комисия може да спре парите. Това става ясно от скандален запис на видеоконферентен консултативен съвет по зеленчукопроизводство и овощарство, провел се в края на март 2020 г.

Той е разпространен от сайта за разследваща журналистика "Биволъ" в понеделник в момент, когато 4453-ма производителите на зеленчуци (22% от всички) не са получили субсидии по схемата за обвързано подпомагане за 2019 г. От тях 90 са дадени на прокуратурата.

Освен това в момента тече "разгорещен дебат" по новата обща селскостопанска политика, като новите страни членки настояват за запазване на обвързаното подпомагане, докато старите са против, коментира Десислава Танева на извънредно свикана пресконференция по случая.

"Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране, бел. ред.) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме… Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!", казва земеделският министър в края на март по време на видеоконферентния разговор.

Днес тя коментира, че думите ѝ са извадени от контекста.  

"Репликата ми е в посока на това, че ако даден бранш, който е в сектора на чувствителните- животновъдство, плодове и зеленчуци, постоянно говори , че дадено производство е само измама, той няма как да получи обществена подкрепа за това, че пари от данъкоплатците трябва да се дават за това производство при положение, че самите те смятат, че в него има измама", обясни земеделският министър какво е казала в края на март.

Плащания за 73 млн. лв. по обвързаното подпомагане

Спорът е за плащания за над 73 млн. лв. по схемата за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци за Кампания 2019 г. Те бяха направени в края март, по-рано от обичайното, заради пандемията от коронавирус и фермерите би трябвало да са доволни, защото получиха по-високо подпомагане с около 15 на сто спрямо година по-рано.

Безвъзмедна помощ получиха общо 13 221 стопани, заявили площи с плодове, зеленчуци и оранжерийно зеленчукопроизводство. Производителите на зеленчуци на полето получиха близо 27.6 млн. лева, а тези които ги отглеждат в оранжерии – над 7.7 млн. лв. Производителите на плодове взеха над 37.6 млн. лв.

Причината за увеличените ставки са масираните проверки, които установиха висок процент наддекларирани площи. От 20 120 зеленчукопроизводители на 4453 от тях не е изплатена нито лев субсидия, защото при проверките на място е установено, че те не са отглеждали културите, които са заявили, каза Васил Грудев.

От тях 90 фермери са дали и данъчни фактури за произведена и реализирана продукция на пазара, които контролните органи не са я открили на място. За това тези случаи сме ги предали на прокуратурата, каза Грудев. С фактурите се доказва пред ДФЗ, че си произвел продукцията.

Това означава, че около 22% от подалите заявления за подпомагане са излъгали, че отглеждат зеленчуци с цел да получат европари. В действителност те не правят нищо, освен да попълват изрядно фалшиви документи.

Най-големите разминавания при направените през миналата година проверки са установени в областите Хасково, Пловдив, Плевен и Благоевград.

В Хасковско най-много несъответствия е имало при краставиците, където при заявени 2744 декара не е открит нито един зеленчук. Следва лукът, където фалшивите декари са били 1520. Нарушение е било открито и при пъпешите - с 1037 празни декари, а също и при доматите – с 542 дка тревясало поле.

В област Пловдив най-честите нарушения са били при доматите, картофите и пипера. Проверките показат липсващи домати върху 2368 дка, картофи - върху 470 дка и пипер - с 530 дка.

В Плевенско най-много са нереално заявените насаждения с домати – 1240 дка празни градини. А в Благоевградско са наблегнали на картофите, където липсващите зеленчуци са били 850 дка.

В момента тече проверка на картофопроизводители, участвали в държавната помощ за теления червейза 1.8 млн. лв. Общо 308 производители на картофи са пискали подпомагане.За 40% от тях при проверките на място е установено, че въобще не са имали картофи на нивата, каза Грудев.

"Да не се хвалим какви измамници сме"

От разпространения от "Биволъ" видеозапис става ясно, че представителят на асоциация "Български пипер" Георги Василев се интересува защо членове на сдружението през тази година са получили по-високи субсидии спрямо тези, които са очаквали. С уточнението, че се досещат защо е така, Василев иска земеделското министерство да изпрати точен разчет как са изчислени парите.

Десислава Танева обещава да му изпрати разчетите по-късно и обяснява, защо се въздържат от много информация.

"Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че, колеги, ако в това се задълбочат европейските служби и се компрометираме. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията… Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ", казва Танева

Според Георги Василев схемата за обвързаното подпомагане се използва за целенасочено крадене и не става въпрос за допуснати и регистрирани грешки, а за разкрити измами.

"60% от хората, които кандидатстват по тази програма, лъжат държавата с помощта на Министерството на земеделието и храните. Това много добре го знаят в Държавен фонд "Земеделие" и в министерството. Откакто я има тази помощ, ние всяка година им го казваме", обяснява той.

Схемата – дават пари без да си произвел зеленчуци

"Схемата е - получаваш пари за нещо, което не си произвел. Само чертаеш и си получаваш паричките в джоба" - така обясни схемата Василев по-късно пред бТВ.

Той посочи, че техните сметки показвали, че трябва да вземат подпомагане от 129 лева на декар, но получили по 198 лв. Въпреки че би трбвало да е доволен, че получава повече пари, защото измамниците са разкрити, Василев не е доволен.

"Измамата е, че ти си казал, че ще засадиш картофи, а нищо не си засадил. Според мен всеки втори, всеки човек в България прави това нещо. Те са между 40-60% от всички производители“, твърди Василев.

Според него от мълчанието печели министърът на земеделието. "Казва после - "Недейте много да вдигате шум, защото това ще отиде до ЕС". Тя ни плаши, разбирате ли? Тя ни заплашва да не си отваряме устата", казва Василев.

"Аз съм ядосан, защото виждам как се наливат пари от пусто в празно", допълни секретарят на асоциация "Български пипер".

Той коментира и твърдението, че думите на министъра са поставени извън контекста. Василев каза: "Ами, друг контекст нямаше. Това беше контекстът".

Земеделското министерство обяви в официална позиция, че записът, публикуван от "Биволъ", е "изваден от контекста на разговора". Същото каза и земеделският министър на нарочно свиканата пресконференция. Тази теза застъпи и изпълнителният директор на ДФЗ, както и Асоциацията на земеделските производители в България, която защити министър Танева.От АЗПБ видяха атака от страна на вносителите на пловоде и зеленчуци у нас, заради спрения внос.

Нищо не крито от ЕК и обществото

От Министерството на земеделието и ДФЗ категорично отричат да се крият проверките от обществото и да не е предоставена информация на Еврокомисията.

"Тема с непредаване, укриване или непредоставяне на информация към Европейската комисия категорично няма как да съществува. Тема с опити за укриване и недаване на информация на ЕК, за извършени проверки, за висок процент наддекларирани пощи не съществува от чисто техническо естество", каза Васил Грудев.

Той обясни, че няма как да се скрие, защото целият обмен на данни с ЕК е напълно електронизиран, информацията се подава от ДФЗ, заверява се от сертифициращата агенция и се одобрява в ЕК.

"Всяка година фонд "Земеделие" като единствената акредитирана разплащателна агенция за територията на България изпраща обобщени доклади в техничен вариант, това е автоматичен трансфер с ЕК. Тази година на 25 февруари 2020 година таблиците за изминалата финансова година са изпратени, получени и проверени от ЕК. Нещо повече – на база на тези доклади, които са заверени и от нашата сертифицираща агенция, българската разплащателна агенция получи заверка на своите годишни сметки за 2019 година", каза Грудев.

"Министър Танева многократно е заявявала, че ако тези проверки не бяха направени от институциите, при евентуален одит от ЕК ще поставят въпроса за подпомагането. Резултатите от проверките са доказателство за ефективността на контролната система на министерството и фонд "Земеделие" и взетите последващи мерки", се казва още в официалното изявлениена МЗХГ.

В него се твърди че не е било прикривано какво показват инспекциите, но същевременно и че "за да не уронваме престижа на добросъвестните български производители, не сме считали, че е необходимо да се "хвалим" с резултатите от проверките".

През миналата година МЗХГ и ДФЗ увеличиха проверките на място от 5 на 50% след получени сигнали за злоупотреби при деклариране на площи за подпомагане. "В нито един друг политически мандат такъв висок процент на проверки не е извършван", посочват от земеделското министерство.

Демоктратична България: Танева да подава оставка

Заради записа извънпарламентарното обединение "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение") поиска оставката на Танева.

"След тази откровена защита на измамите с европейски средства, тя не може да остане министър нито минута повече", се посочва в позиция на трите партии.

"Корупционното "усвояване" на еврофондове се е превърнало в емблема на управлението на ГЕРБ. “Да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред.” е фраза, достойна за мото на управляващите", смятат още от ДБ.

Според трите партии Танева арогантно предупреждава хората от сектора да си мълчат за проблемите в програмата "Обвързана подкрепа", за да не спрат европейските пари.

"Злоупотребите с еврофондове съдействат за обогатяването на единици, близки до властта, унищожават конкуренцията в цели отрасли и водят до бедност, социално неравенство и образуване на монополи", се посочва още в позиция на ДБ. 

Източник/ци: Земеделският министър: Да не се хвалим какви измамници сме, утре ЕК ще ни спре парите - Mediapool.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!