Следвайте "Буднаера" в Телеграм

На изпроводяк: Управляващата хунта се вкопчи в яростна съпротива срещу закриването на спецсъдилищата

За едно десетилетие специализираните съдилища и прокуратури се превърнаха в специални. Магистратите, които работят там, изведнъж станаха любимци на властта, получаващи бонуси от по няколко заплати годишно, ниско натоварване и любовта на главния прокурор.

Три неща, които са химера за редовия магистрат. Дори само на ниво заплати обществото би трябвало да се усъмни защо политиците толкова много харесват съдиите и прокурорите, които ги разследват и съдят, та им гласуваха до 6 допълнителни заплати годишно.

Сега ГЕРБ и ДПС се хвърлиха да защитават спецправосъдието от закриването, което му готви „Демократична България“, а главният прокурор Иван Гешев оглави магистратските протести и обяви, че това е лобистко законодателство, обслужващи хора с големи финансови възможности. Прокуратурата предрича хаос в правосъдието и отстъпление от постиженията срещу организираната престъпност и корупцията. Само, че не сочи кои са тези достижения. Нито обяснява какво пречи тези дела да бъдат разгледани от редовите съдилища. Изреждат се знакови фигури, които досега били недосегаеми, но спец правосъдието прекратило това. В тази графа се слагат Цветан Василев, Васил Божков, семейство Арабаджиеви, Миню Стайков и семейство Баневи.

Само че постиженията се измерват в присъди, а не в хора, които се държат по арестите. А за тези 10 години, не сме свидетели на особени успехи в съда, но пък видяхме как специализираната прокуратура отказа да образува разследване по записите на премиера Борисов, без дори да провери дали той говори в тях.

Трета година спецпрокуратурата държи на трупчета и отказва да отговаря какво се случва с проверката, която уж прави срещу бившия финансов министър Владислав Горанов заради апартамента на бизнесмен, в който той от години живее безплатно. Ето така работи спецпрокуратурата.

„За 10-годишния срок на своето действие специализираните наказателни съдилища и съответните им прокуратури не оправдаха заложните със създаването им през 2011 година очаквания… през целия период на тяхното функциониране публичното възприятие е преобладаващо негативно, като се възприемат не като независими органи, а като инструмент на извънредното правосъдие, което изпълнява политически мотивирани поръчки“, обясняват вносителите на проекта за закриването на специализираните юрисдикции.

Напомнят и че в доклада за върховенството на правото на Европейския комисия за 2020 година ефективността на специализираното правосъдие е оценена критично, като се прави ясната констатация: „Все още предстои да бъдат постигнати солидни резултати по отношение на окончателните осъдителни присъди по дела за корупция по високите етажи на властта„. В Доклада по механизма за сътрудничество и проверка от 2018 година се изтъква: .“.. ключов проблем, подчертан в поредицата доклади по МСП е липсата на последователни резултати в България що се отнася до присъди по дела за корупция по високите етажи на властта“.

Още със създаването на специализираните съд и прокуратура през 2012 година архитектите на тези структури – управляващите от ГЕРБ и по-специално вътрешният министър Цветан Цветанов оставиха впечатлението, че го правят за да има кой да подпечатва безкритично обвинителните актове на прокуратурата и да гарантира успехи за отчитане пред Европейската комисия. Това е и една от причините към новите структури да няма особен наплив от магистрати. И в тях да заработвата хора без опит в тежките дела, които иначе не биха се класирали в конкурсите за повишение. В Европа има само един такъв съд – в Испания, но там има ЕТА, тероризъм. За съжаление, целта е да се създадат два вида съдилища – едни за масовите дела и други за тези, които правителството на всяка цена иска да спечели“, казва по време на дискусия в парламента през май 2010 година председателят на висшия адвокатски съвет Даниела Доковска.

С две свои решения Конституционният съд закрепи специализираните юрисдикции и отрече тезата, че се създават извънредни съдилища каквито основният закон забранява. Но пък магистрати и служители в спецправосъдието се обгрижват от държавата с особено внимание, получават по закон до шест основни месечни възнаграждения годишно.

Вносителите на предложението за бонусите от ГЕРБ воля и ДПС, както и Обединени патриоти в миналия Парламент, се мотивираха, че правомощията на специализираните магистрати са увеличени, те ще поемат нов огромен обем специфични по своя характер дела и това може да блокира дейността им. Конкретика за „огромния обем“ не бе спомената.

За цялата 2020 година са прочетени 45 присъди и са одобрени 77 споразумения. Спецсъдът се е произнесъл по 2992 искания за използване на СРС-та. Броят на съдените през 2020 година лица е 290, като от тях 220 са осъдени и 70 оправдани. Най-често налаганото наказание затвор до 3 години има за 168 души, 93-ма от които са осъдени условно. С други думи, съдът срещу тежката престъпност всъщност налага леки наказания. Наказание до 3 години е наложено на 45 души, а двама са осъдени на доживотен затвор. На пробация са осъдени трима, а на глоби двама.
През 2020 година са издадени изпълнителни листове за 1 милион 642829 лв, а общо за деветте години функциониране на съдът за 7 779 545 лв.

Наказанията на спец правосъдието обаче се налагат преди четенето на присъдата от съда. Виждаме хора, които стоят години в ареста без делата им да стигат до съда, но срещу които се задействат цялата репресивна машина. В това число и антикорупционната комисия КПКОНПИ. В сайта на ВКС има секция, в която се публикуват актуалните списъци на делата, свързани с организираната престъпност и корупционни престъпления. Апелативният спецсъд не се престарава с изпращането на списъка си към ВКС. Последно го е направил през декември 2020 година. Според данните от последния списък на първоинстанционния спецсъд от април тази година – в него има 166 дела за организирана престъпност и 37 дела за корупционни престъпления. От прегледа на самите дела се вижда, че висшата корупция, която прокуратурата е успяла да прати на подсъдимата скамейка, изобщо не е чак толкова висша.


Най-голямото постижение на специализираната прокуратура досега е осъдителната присъда срещу бившия кмет на столичния район Младост Десислава Иванчева и заместничката и Биляна Петрова.

Двете, заедно с Петко Дюлгеров, бяха признати за виновни и осъдени на първа инстанция – съответно на 20 15 и 12 години затвор. Апелативният спецсъд намали тези присъди на 8 7 и 6 години затвор. Този процес по всяка вероятност е на тежи на данъкоплатците с осъдително решение на съда в Страсбург. Тъй като в мотивите към присъдата беше признато, че правата на подсъдимите са били нарушени по време на ареста.
И други „клиенти“ на спецправосъдието, като Баневи и Арабаджиеви, вече сезираха Европейския съд за правата на човека и тепърва ще плащаме за това.

Накратко досега съществуването на специализирани структури не се е подобрило нито в по отношение на борбата с корупцията по високите етажи на властта, нито тази с организираната престъпност, нито е довело до по-бързи присъди. Но за сметка на това е концентрирало корупционния риск и възможността за политическо влияние върху шепа магистрати. Накрая дори скъпоплатените спецсъдии не могат да преглътнат абсурдността на някои обвинения. Затова яростната съпротива на статуквото срещу закриването на спецправосъдието може да е всичко друго, но не и любов към справедливостта и върховенството на закона.

Автор: Доротея Дачкова
Източник: в. „СЕГА“

Източник/ци: На изпроводяк: Управляващата хунта се вкопчи в яростна съпротива срещу закриването на спецсъдилищата - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!