Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Валентин Вацев: ГЕРБ притежава България така, както партията-държава БКП я притежаваше през 1988 г. – ГЕРБ надава последен писък

Забелязвате ли как напоследък ГЕРБ надава последен писък – те обрисуват бъдещето на България в духа на онази прословута картина за последния ден на Помпей. Светкавици раздират небосклона, угасналият вулкан Витоша изригва отново, клатят се колоните на НДК и улиците са пълни с полуголи, щуращи се нагоре – надолу софиянци.

- В навечерието на парламентарните избори, които Радев обяви, че ще бъдат на 11 юли, София ще бъде домакин на Триморието – срещата ще е на 8-ми и 9 юли. Инициаивата ще бъде организирана от назначения от президента служебен кабинет. Може ли да приемем, че така определената дата за вота е удар в гърба на БСП,  или обратно – антируският дух на срещата ще консолидира левицата?

- В тази ситуация БСП ще се опита да осмисли един напълно нов въпрос – как се подкрепя президент, който с голямо желание организира мероприятие по създаването на НАТО-2. Триморието е утрешният ден на НАТО. Тъй като НАТО в днешното си състояние е остатък от други времена, Триморието се явява като продължение на сюжета НАТО. И българските социалисти ще трябва да отговорят на един-единствен въпрос – как се отнасят към натовската характеристика на това мероприятие от гледна точка на подкрепата за президента. Мисля че ръководството на БСП няма да има голяма роля в тази работа. Това ще бъде процес на осмисляне в дълбочина. Предполагам, че ръководството ще премълчи, а социалистите ще проблематизират своята подкрепа за това мероприятие от гледна точка на подкрепата за президента. Но аз предполагам, че той е направил калкулациите и вече се е примирил с възможните резултати. Работата е там, че подкрепата за всички атлантически инициативи в БСП никак не е голяма. А може и да намалее дотогава. Така че, аз съм съгласен – тук наистина има проблем. С други думи – подкрепата за Радев няма да се увеличи, а по-скоро ще отслабне, когато на масата се постави инициативата Триморие.

- Как ще се отрази на президентските избори тази „проблематизирана подкрепа“ - БСП вече подкрепи Радев за втори мандат?

- Ще намалее подкрепата от БСП. На официално и институционално равнище БСП няма да оттегли подкрепата. Но на съдържателно равнище, на микро равнище, подкрепата от БСП ще намалее. При това ще намалее чувствително. Ще започне процес на разочарование, политическо и идеологическо отдръпване.

-  В същото време ГЕРБ ще извадят срещу Радев „млад, красив, образован натовец“, по думите на Борисов.

- Все пак трябва да видим кой е „младият, красив, образован натовец“. Може да е Александър Йорданов – той е млад, красив и доказан.

- Разбирам шегата ви, но ако говорим сериозно, това може да е Даниел Митов?

- Той също е млад, красив и образован, така е. Шансовете на НАТО и на неговите деривати на Балканите не са високи, както и да ги разглеждаме. НАТО е организация, която вече залязва. И затова който трябва се е заел с разработването на новите пътища на тази организация. Триморието е НАТО от утрешния ден. Подкрепата от БСП за Радев ще бъде проблематизирана, но разбира се, ще зависи колко млад, колко умен и колко образован ще бъде кандидатът на ГЕРБ. Но дотогава ГЕРБ ще преживее криза, ГЕРБ е вече в криза. Така че подкрепата за условно обозначения „млад и красив“ кандидат на ГЕРБ е спорна. 

Отсега се видя, че ГЕРБ е една държавно-партийна, номенклатурно-монополистична структура, която за последните десет години успя да монополизира всички ресурси в българското общество. Финансови ресурси, икономически, културни и всякакви други. ГЕРБ притежава България така, както партията-държава БКП я притежаваше през 1988 г. На последните избори ГЕРБ загуби монопола върху ресурсите. Това още не е краят на ГЕРБ, но ГЕРБ ще трябва да преживее много тежки срутвания и вътрешни разкъсвания. Бъдещето на ГЕРБ ще зависи от това как ще успее да се преустрои от монополистичен в пост монополистичен етап. Във всеки случай ГЕРБ оттук-нататък ще залязва повече или по-малко бързо. Но в момента на изборите за президент те ще трябва да намерят някой много млад, много красив и много умен свой кандидат, който да компенсира загубата на монопола от ГЕРБ. 

Забелязвате ли как напоследък ГЕРБ надава последен писък – те обрисуват бъдещето на България в духа на онази прословута картина за последния ден на Помпей. Светкавици раздират небосклона, угасналият вулкан Витоша изригва отново, клатят се колоните на НДК и улиците са пълни с полуголи, щуращи се нагоре – надолу софиянци. 

ГЕРБ преживява историческа криза, която може да се превърне в катастрофа. Така че те наистина ще трябва да изберат някой много млад, много умен и много красив кандидат, за да се противопоставят на Радев. Това не отменя проблема на БСП с факта, че президентът Радев ще бъде проводник на Триморието. Този проблем тепърва ще се обсъжда дълго.

- Ако на втори тур един срещу друг се изправят Радев и кандидатът на ГЕРБ как ще постъпят симпатизантите на БСП – ще се отдръпнат или ще простят?

- Не, няма да простят, ще има намаляване на обективното равнище на подкрепа за Радев. Освен това, ще се намери някой, който да обясни на симпатизантите на БСП какво е точно Триморието – откровено антируска, яростна натовска структура. Това е опит да се създаде тампонна стена между Русия и Западна Европа. Друг е въпросът за шансовете на това изграждане. Аз не смятам, че те са много високи.

По линията на тази стена има пробиви – Беларус няма да участва, Гърция също няма да участва. Гърция никога не е била елементарна в международните отношения, гърците не могат да бъдат хванати с такива елементарни трикове. 

Освен това можем да се запитаме доколко искрен и всеотдаен ще бъде президентът Радев, прокарвайки инициативата за Триморието в България. И главно – доколко славянофилската и русофилска държава България ще бъде искрена в участието си в този защитен щит на Западна Европа срещу Русия. Този щит се изгражда не от Западна Европа – не от Франция, Германия и Италия, например, а от САЩ. Мисля че във Франция и Германия няма да бъдат вдъхновени от тази геополитическа китайска стена, която разделя Западна Европа от Русия. Аз силно се съмнявам в шансовете за успех на това геополитическо американско мероприятие.

Източник/ци: Валентин Вацев: Избори заедно с Триморието! Подкрепата за Радев ще бъде преосмислена

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!