Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Многохиляден протест в Прага срещу президента Земан заради проруски изказвания

Напрежението между Чехия и Москва се засилва.

Положението в Прага напомня на Пражката пролет. 

В Прага и десетки други градове на Чехия гражданите излязоха на масови протести срещу президента на страната Милош Земан заради изказаните от него съмнения за това, че руски агенти стоят зад взривовете в оръжейния склад във де Врбетица през 2014 г.

На Вацлавския площад в Прага демонстрантите са били около 10 хиляди, според информация на местната полиция, а по данни на организаторите на протеста са се събрали около 20 хиляди.

В неделя Земан заяви, че има и друга версия за експлозиите - той допусна, че може да става дума за "игра на спецслужбите" и че взривовете може да са плод на небрежност. Същевременно той призна, че подозренията срещу Русия са сериозни, и призова те да бъдат проверени.

Изявлението на президента предизвика гневна реакция у много политици и граждански активисти. На практика от него се дистанцира и премиерът Андрей Бабиш, който заяви, че версията за взривовете е само една и че става дума за диверсия на руски агенти. Срещу Земан прозвучаха обвинения, че приглася на кремълската пропаганда и че разгласява секретна информация, цитиран от нюз.бг.

Zeman měl raději mlčet, znělo na demonstraci Milionu chvilek | (0:54) | video: iDNES.tv, Milion chvilek

Група сенатори има намерение да го обвини официално в държавна измяна. Демонстрантите подкрепиха решението на сенаторите да повдигнат такова обвинение.

На протеста се виждаха плакати с послания срещу политиката на Русия и лично срещу руския президент Владимир Путин.

В Чехия продължават да действат противоепидемичните мерки, масовите прояви не са забранени, при условие, че се спазва изискването за дистанция и хората са с маски.

Организаторите на протестите призоваха гражданите да спазват хигиенните норми и по възможност да си направят тест за коронавирус преди да участват в проявите.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Многохиляден протест в Прага срещу президента Земан заради проруски изказвания

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!