Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лавров попиля Гешев: ЕС да провери България за незаконна търговия с оръжие

Русия реагира мигновено след изявлението на главния прокурор Иван Гешев опитващ се да удължи властта на Бойко с антируски имитации, че се разследва руска следа в няколко взрива у нас. 

„Времевата рамка от 2011 до 2020 г., в която България обвинява руски граждани за организиране на четири експлозии в страната, създава усещането, че София е решила да изпревари Прага в своите обвинения“. 

Това обяви руският външен министър Сергей Лавров. От изказването му се усеща, че знае повече, отколкото казва.

След като 7 години обявяваше оръжейния търговец Гебрев за луд и отказваше да разследва евентуалното му отравяне с нещо като Новичок, властта изведнъж се сети за казуса. И обяви, че е започнала да дири 6 руски граждани за 4 взрива преди години у нас. Досега България дори официално отричаше да има общо с чешкия скандал от 2014 г., в това число и Гебрев. Обърналата се наша позиция предизвика очаквано тежка реакция от Москва, при това лично от външния министър Лавров: „Бих посъветвал ЕС да провери съблюдаването от България и Чехия на международните задължения в сферата на търговията с оръжие. Съюзът трябва да бъде притеснен как се търгува, как се съхранява това оръжие, боеприпасите, към които имат отношение и частни предприемачи. Доколко членовете на ЕС изпълняват международните документи, които позволяват това”.

Както е известно и е доказвано от много международни разследвания, у нас, в това число и от държавни предприятия, се произвеждат оръжие и боеприпаси, които незаконно се изнасят за конфликтни зони с граждански войни като Саудитска Арабия – Йемен, Сирия – ИДИЛ, подконтролната на Киев част от Донбас. Това е категорично нарушение на всички международни задължения на страната по договори. Русия през последните дни неколкократно предупреди за това чрез централните емисии на своите федерални тв канали, което означава, че тя има свои добре информирани източници по върховете на изпълнителната и съдебната ни власт и е знаела предварително още миналата седмица какво да очаква от нас.

Източник/ци: Лавров попиля Гешев: България реши да надмине Чехия за взривовете. Частни лица търгуват с оръжия и боеприпаси – О Новини

ЕС да провери България за незаконна търговия с оръжие: Лавров | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!