Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Здраво НАДЦАКВАНЕ! Вигенин: Искаме замразяване на депутатските заплати! Манолова: Искаме намаляне на депутатските заплати на 1400 лева

Ще предложим отмяна на решението от вчера за допълнително възнаграждение на депутатите до 25% , ще искаме замразяване на депутатските заплати и премахване на механизма за актуализацията на всеки три месеца. 

Мая Манолова настоя депутатските възнаграждения да бъдат намалени от близо 7 000 на 1400 лева. Това от коалицията „Изправи се! Мутри, вън! обявиха на брифинг в парламента, че внасят проект на решение, с което искат заплатата на народните представители да бъдат намалени на от три на една средна работна заплата в размер на 1400 лева.

„В условията на здравна, социална и икономическа криза, когато хората мизерстват, когато бизнесът е на колене и когато малките фирми фалират и не получат помощ от държавата, не следва народните представители да получават заплата от по няколко хиляди лева“, даде да се разбере Манолова.

По думите ѝ това ще бъде знак към хората, че депутатите, които те са излъчили в парламента, се съобразяват с тежката ситуация, в която се намират гражданите.

С това решение коалицията предлага да бъдат и министрите, министър-председателят, вицепремиерите, шефовете на агенции и лицата, които заемат висши държавни длъжности.

„Ние предлагаме спестените средства от заплати да бъдат насочени към МТСП и да бъдат използвани за предоставяне на лични асистенти за хората с увреждания“, подчерта Манолова.

„Не е честно, не е справедливо и не е морално, докато хората с увреждания изнемогват и нямат лични асистенти, в същото време лицата, които са назначени да работят за хората, да получата заплата от хиляди левове“, уточни тя.

Бившият омбудсман се надява законотворците да подкрепят предложението на коалицията, което важи до края на тази година, считано от полагането на депутатската клетва.

При приемането на новия правилник на парламента ще настояваме това да стане текст от самия правилник. „Освен едната средна работна заплата да получават депутатите през целия мандат на това Народно събрание, ние ще настояваме и за следващото Народно събрание, докато се приеме отделен финансов план“, категорична бе Манолова.

Тя напомни, че по други предложения на коалицията затова депутатите да се откажат от служебна кола, отстъпки на самолетни билети, транспортни разходи и безплатни билети не било прието. 

Манолова очаквала подкрепа от всички народни представители и ако решението бъде прието, то да залегне и в новия правилник на Народното събрание, което ще означава, че през целия мандат депутатите ще получават по една средна работна заплата.

Относно предложението на БСП за "замразяването" на депутатската заплата, Кристиян Вигенин коментира, че го правят за четвърти път, като идеята им е тя да е на базата на основното възнаграждение от последния месец на предишния парламент. Трето предложение на парламентарната група е изобщо премахване на сегашния механизъм, при който заплатите на депутатите се актуализират на всеки 3 месеца в съответствие с ръста на средната заплата в публичния сектор в България.

Предложенията на двете групи идват след вчерашния скандал с големите средства, които ще получават депутатите. Той се разрази, след като в правилника на парламента бе сложен таван за допълнителните възнаграждения, които депутатите имат право да получават, ако изпълняват приоритетни за страната задачи. Досега в правилника не бе фиксирано колко точно е този бонус, а по предложение на "Демократична България" бе сложен таван от 25% от депутатската заплата.

След бурни разпри и обществено недоволство, Христо Иванов от ДБ обяви, че ще предложат текстът с бонусите да отпадне от правилника въобще. Същото предлагат и от левицата. "Не виждаме какви допълнителни възнаграждения трябва да имат народните представители за това, че си изпълняват функциите", заяви в НС Вигенин.

"От доста години съм в Народното събрание и народни представители никога по този ред не са получавали не 25% отгоре, а 1 стотинка отгоре и това го заявявам категорично", заяви Хасан Адемов от ДПС, който е седми мандат депутат.

Освен това той обясни, че при приетата промяна възнаграждението ще се намали със 75%, след като се слага таван от 25%. "Така че който твърди, че заплатите на депутатите са увеличени с 25%, лъже безогледно", допълни Адемов.

Източник/ци: Мая Манолова надцака с популизъм БСП: Предлага депутатската заплата да стане 1400 лева

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!