Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Москва затваря Черно море край Крим за чужди кораби, Зеленски търси помощ в Париж, Баце в САЩ

От 24 април до края на октомври Русия затваря за чужди военни и държавни кораби териториалните си води в Черно море в три зони край Крим.

Забраната за чуждестранни военни и държавни кораби не засяга корабоплаването в Керченския пролив, гласи съобщението на руското Министерство на отбраната. Една от затворените зони е в близост до пролива, който свързва Черно и Азовско море, и е от ключово значение за украинския износ на зърно и стомана, припомня БНТ.

През 2018-та Русия плени три украински военни кораба, които впоследствие върна. Киев и Западът обвиниха Москва в преднамерено възпрепятстване на търговското корабоплаване в Керченския пролив. Русия построи мост над него. Украйна определи последните ограничения за корабоплаването от страна на Русия като "узурпация на суверенните й права".

Лидерите на Франция, Германия и Украйна призоваха Русия да изтегли допълнителните си части, струпани по украинската граница и в Крим като начин за деескалация.

След разговори с украинския лидер Зеленски в Париж Ангела Меркел и Еманюел Макрон подчертават своята подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и необходимостта от пълно прилагане на Минските договорености.

Проблемът със ситуацията в Източна Украйна и прекратяване на окупацията на нашите територии са проблеми, които се решават на срещите на Нормандската четворка, когато четиримата лидери решават проблеми, каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Париж и Берлин ще продължат усилията си в рамките на Нормандската четворка за диалог с Киев и Москва.

Зеленски посочи, че среща Путин-Байдън ще помогне за решаване на някои проблеми, но дискусия по същество няма да се получи без участие на украински представители. Украинският лидер е обсъдил с домакина Макрон и ускореното членство на страната си в НАТО.

Обявените руски планове за блокиране на части от Черно море биха били "неоправдани", заяви междувременно НАТО, призовавайки Москва "да осигури свободен достъп до украинските пристанища в Азовско море и да позволи свобода на корабоплаването".

Руската "продължаваща милитаризация на Крим, Черно море и Азовско море са допълнителни заплахи за независимостта на Украйна и подкопават стабилността на по-широкия регион", се казва в изявление на говорител на ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг.

Този ход предизвика загриженост в САЩ и Европейския съюз. Изявлението на НАТО отразява тази загриженост, като Алиансът заявява: "Това би било неоправдан ход и част от по-широк модел на дестабилизиращо поведение на Русия."

Той призова Русия "незабавно да деескалира и да спре модела на провокации като спази международните си ангажименти".

Хитър Баце използва "международното положение" да се ексхумира с евроатлантически проект против Русия. Моли американците за бял кон

Източник/ци: Москва затваря Черно море край Крим за чужди кораби, Зеленски търси помощ в Париж

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!