Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Байдън настоя Путин да намали напрежението като изтегли руските войски и освободи място за американските

Президентът на САЩ Джо Байдън вчера настоя пред руския си колега Владимир Путин да намали напрежението, предизвикано от руското военно струпване край границата с Украйна и му предложи да се срещнат в трета страна.

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън обсъдиха по телефона във вторник възможността за лична среща през следващите месеци, съобщиха от Кремъл и Белия дом. Този разговор е вторият за двамата президенти след встъпването в длъжност на Джо Байдън. Първият разговор между двамата се състоя на 26 януари. Както подчерта пресслужбата на Кремъл, този път президентът на САЩ е бил инициатор на разговора, съобщава ТАСС.

Белият дом заяви, че Байдън е предложил на Путин да проведат лична среща "в трета държава" през следващите месеци. Кремъл потвърди, че американския президент е предложил „провеждане на лична среща на върха в обозримо бъдеще“.

Според Белия дом Джо Байдън е изразил загриженост относно ситуацията на руско-украинската граница и е призовал за "деескалация на напрежението". Той също така е подчертал ангажимента на Вашингтон към "суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

Кремъл съобщи, че Путин е очертал пред Байдън „подходите за политическо уреждане, основано на Минския комплекс от мерки“.

Путин и Байдън са изразили готовност да продължат диалога "по най-важните направления за обезпечаване на глобалната сигурност", а американският президент е изразил интерес към нормализиране на двустранните отношения и установяване на "стабилно и предсказуемо взаимодействие" по някои въпроси, включително по иранската ядрена програма, отбелязва пресслужба на Кремъл.

В съобщението на Белия дом се потвърждава желанието на Байдън да изгради "стабилни и предсказуеми отношения с Русия" и да продължи диалога за стратегическата стабилност. Същевременно в него се казва, че американският лидер „е дал ясно да се разбере, че САЩ ще действат твърдо в защита на своите национални интереси“.

Източник/ци: Путин и Байдън обсъдиха по телефона възможността за лична среща и глобалната стабилност | glasove.com Новини

САЩ пращат още военни в България срещу Русия? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!