Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ = ДПС: Доган начертал схемата на Баце за правителство на „спасението” (ВИЖТЕ как си разделиха „порциите”)

Ситуацията след вота отново доказа, че да гласуваш за ГЕРБ, означава да избереш Ахмед Доган.

Именно ДПС лансира идеята за съставяне на правителство на „спасението”, която Баце прегърнал, под формата на програмен кабинет, в който всеки участник да получи част от порциите в държавата, чието раздаване преди години Доган призна, че зависи от него.

За целта лидерът на ДПС в сянка вече би изготвил проект на схемата, по която да се разпредели държавната баница между парламентарно представените партии в Народното събрание, пише „Галерия”.

Формалният шеф на Движението Мустафа Карадайъ потвърди информацията, като публикува във фейсбук прословутата реч на Доган, в която отй предлага промяна на модела на управление на страната.

Основната теза на Ахвед Доган е, че нито една партия няма експертен капацитет за постигане на икономически успех на България, но парламентът като цяло има.

В офертата на ДПС има 5 основни момента: да се гони средният стандарт на живот в ЕС, системата не се променя, а само „моделът на управление”, програмното правителство няма нищо общо със служебен кабинет, партиите участват в кабинета спрямо резултатите от изборите. Такъв кабинет щял да помогне за преодоляване на партийното противопоставяне.

Тази идея е подозрително сходна с призива на Бойко Борисов от нощта на изборите всички да се обединят, за да се преодолее кризата, породена от пандемията.

Според идеята на Доган всички партии трябва да получат министерски кресла спрямо представянето си на изборите.

Това е вероятното ново разпределение на „порциите“ в държавата

Премиерът ще се избира с обикновено мнозинство от Народното събрание и трябвало да е консенсусна фигура, а всички партии в парламента трябвало да имат по един вицепремиер, който да съвместява работата си и в друго министерство.

Според „схемата Доган” ГЕРБ ще получат най-много министерски кресла – 5. Премиер обаче няма да е Бойко Борисов, което в някаква степен да удовлетвори исканията на Слави Трифонов и протестърските партии „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън!”.

Хората на Дългия биха получили 4 министерства. С едно по-малко ще вземе БСП, по 2 ще имат ДПС и „Демократична България”, а едно остава за формацията на Мая Манолова и Николай Хаджигенов.

Най-важната и взривоопасна част от пъзела обаче е кой какви министерства ще получи.

Според схемата „Изправи се! Мутри вън!” ще вземат Министерството на околната среда и водите. Съвсем очаквано Христо Иванов ще претендира за правосъдното министерство. ГЕРБ едва ли ще имат против, тъй като най-сетне ще се отърват от „горещия картоф” на правосъдната система и така ще запушат устата на критиците от Европа, които ги осветлиха в политически натиск върху Темида.

Възможно е ДБ да получи и Министерството на културата. Все пак не звучи много логично Слави да е културен министър.

ДПС ще се надява да лапне две от най-богатите министерства – на земеделието и на икономиката.

Интересите на Доган в земеделието са огромни заради безкрайният поток от пари и заради факта, че неговите избиратели са ангажирани именно в селското стопанство.

Според тази формула БСП би трябвало да вземе 3 министерства – социалното, енергетиката и образованието. Кой е властелинът на енергетиката е изключително важно, а и повечето проекти тук са свързани с Русия, така че е нормално социалист да оглави сектора.

Така за двете най-големи партии остава да разделят 9 министерства. Хората на Баце, макар и в неизгодна позиция на губещи, ще настояват за финансовото ведомство, което ще разпределя прословутите 60 милиарда, предвидени от ЕС за България до 2027 г.

Много важен момент е, че България им срок до края на април да представи програмите, които ще бъдат финансирани. Време няма и ако някоя друга партия получи този пост, далаверите на Баце заминават на кино.

ГЕРБ ще настояват и за Спортното министерство, където пада жестоко усвояване на европари със строителството на комплекс на 4-и километър в София  на мястото на хотела на ЦСКА и басейна.

МВнР също ще остане за Бацетата, които дори са приготвили и министър – Даниел Митов.

Проблемно се очертава Министерството на отбраната, което може да попадне в лапите на Слави заедно с Министерството на туризма.

Източник/ци: ГЕРБ = ДПС: Доган начертал схемата на Баце за правителство на „спасението” (ВИЖТЕ как си разделиха „порциите”) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!