Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Абе, ЦИК, РИК, СИК, къде ми е гласът?

Редакцията на Lupa.bg реши в изборния ден 04.04 да провери дали секционните комисии, безбройните застъпници и широко рекламираната платформа "Ти броиш" си вършат както трябва работата. За целта наш репортер пусна в неделя бюлетина с ексцентрична преференция, която е лесно да се проследи. И ох, каква изненада, вотът му така и не появи в изборните протоколи.

Ще запазим името на участника в опита в тайна, но всички други подробности по реализирането на вота представяме на вниманието на читателите. Нашият човек е гласоподавател в столичния 24 МИР, район "Подуяне". В 12:30 на обяд, на гладен стомах, но в пълно гражданско съзнание, той се отправи към секцията си с номер 21 в 143 ОУ "Георги Бенковски" на ул. Тодорини кукли № 9.

След като чинно изчака изрусена дама в прилепнали дънки и едър кореняк-подуянец пред секцията, репортерът ни беше надлежно отбелязан в списъка и пое в ръка хартиена бюлетина, за да не натоварва експеримента с тежестта на машинния вот. В тъмната стаичка той отбеляза листата на "Демократична България" с №11 и преференциално драсна №118 - Христомир Христов Йорданов.

Нищо против избрания за опита кандидат - симпатичен млад мъж от столицата, университетски преподавател, но известен само на близкия си кръг приятели и студенти с минимален шанс да получи преференциален вот при наличието на имена като Мартин Димитров или Васко Гюров в листата. С други думи гласът стана твърде лесен за проследяване.

Без особена изненада установихме късно вечерта в понеделник на сайта на ЦИК, че във въпросната секция няма подаден глас за ДБ с такава преференция. Прилагаме данните от секцията от сайта на избирателната комисия:

И факсимиле от протокола:

Така че ни остава единствено да попитаме: Абе, ЦИК, РИК, СИК и вие, застъпници и преброители, къде ми е гласът?

Абе, ЦИК, РИК, СИК, къде ми е гласът?

Източник/ци: Абе, ЦИК, РИК, СИК, къде ми е гласът? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!