Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пак се задава граждански бунт заради детските градини в София

Само два дни, след като новата система за прием на деца в общинските детски ясли, градини и първолачетата в София бе пусната в експлоатация, тя се оказа неизползваема. Родители са готови за протестни действия и заради липсата на функционалност и наличието на всевъзможни грешки в софтуера, за който Столичната община е похарчила близо 800 хиляди лева, и заради кухите обещания на кметицата Йорданка Фандъкова, че тази година места ще има за повече хлапета. 

Оказва се, че родителите на цели набори деца са поставени на колене за пореден път. След обявяването на свободните места за т.нар. "голямо класиране", има райони, където или приемът за ясла е нулев, или за първа и втора градинска група. Макар че от общината гласуваха наредба за изплащането на компенсации за неприетите след 3-годишна възраст, проблемът не е решен. Ако за дете, навършило 2 години, което трябва да кандидатства за втора яслена група тази година няма свободно място, е твърде малко вероятно да се намери и за първата му градинска група, обясняват голяма част от притеснените майки и бащи. 

Други пък са очаквали завършването на обещаните ремонти и разширения на забавачките в определени столични райони, за да бъдат вписани свободните места в регистъра, но и това не се е случило. Междувременно има промяна и в критериите и въвеждането на т.нар. уседналост за прием в столично заведение, която дава допълнителни точки, но родителите смятат, че само ще се объркат при подбора на въпросните критерии. 

Пак се задава граждански бунт заради детските градини в София

Източник/ци: Пак се задава граждански бунт заради детските градини в София - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!