Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БАЛКАНСКА ДРАМА: Олигарх №1 на Македония носил куфари с пари на приятеля на Баце – Сашо Миялков

Олигархът от Северна Македония Йордан или Орце Камчев, когото икономическото списание „Форбс” определя като най-богатия македонец, получава български паспорт през 2005 г., пише „Уикенд“.

Тези дни той беше арестуван като заподозрян в разследването  „Терени във Водно”. То е за имотни сделки в красивия район на Скопие, купувани с партийни пари от бившия премиер Никола Груевски. Освен това Орце Камчев се подозира в пране на пари, а също и че подготвял бягството си в чужбина. Пратен е за 30 дни в местен затвор, докато тече разследването.

Орце Камчев и неговото семейство стават официално българи буквално за 5 работни дни между Коледа и Нова година. По същото време и по същия начин с българско гражданство се сдобива и семейството на Любчо Георгиевски. 

Връзките на Орце Камчев с България са много дебели. Те са положени още през 70-те години на миналия век от покойния му вече баща Илия, роден в село край македонския град Кавадарци. За Камчев-старши, който е икономист по професия, казват, че бил свързан с югославските спецслужби.

През 1971 г. той, като служител на „Македония Кооп”, открива търговско представителството на компанията в София и така става най-младият външнотърговски  представител в някогашна Югославия. Оттогава не са прекъсвали връзките на фамилия Камчеви с България.

През 1990 г. Илия и сина му Йордан се впускат в частен бизнес със своя „Орка холдинг”, който в Македония владее болница „Систина Ачибадем”, „Стопанска банка – Битоля”, най-големия земеделски комплекс „Пелагония”, строителната компания „Бетон-Щип”, хотел „Ибис” и има и медийна къща.

В България семейството също регистрира компания – „КАМИЛ-РМ” ЕООД и чрез това дружество купуват три апартамента. Два от тях са ваканционни  – в нашумелите Банско и с. Лозенец. Третият им имот е ателие в София, на бул. „Жолио Кюри”, където е регистрирана фирмата на Камчеви. Любопитно е, че семейството финансира имотните си покупки с кредити от български банки, като заемите са набързо погасени.

Сега Орце Камчев е собственик в България на веригата магазин „Т-маркет”, а също и на „Сити Клиник” и „Токуда”, които имат реноме на едни от най-добрите частни болници в България, част от групата „Ачибадем”. Когато ги придобива, Орце Камчев заявява пред медиите в родината си, че „македонските пациенти в България ще имат достъп до услуги, които се предлагат и в Скопие, но са достъпни в България, т.е. те ще могат да получат услугата по-бързо и на по-добра цена”.

Това не са празни приказки, запознати коментират пред „Уикенд”, че в тези здравни заведения има много лекари от Македония, а също и пациенти.

В родината си господинът обаче има славата най-вече на касиер, през когото минават подкупите към премиера Никола Груевски и шефа на спецслужбите Сашо Миялков. Narod.bg вече писа, че бившият шеф на тайните служби на РС Македония Миялков е личен приятел на Бойко Борисов и дори имената им се свързват в обща афера с цигари в началото на 90-те години на миналия век.

В силните си години Камчев и Миялков са приятелски семейства и любим обект на македонските папараци.

Нощните им приключения из баровете в Скопие в компанията на лъскавите им съпруги пълнят страниците на македонските светски издания.

През 2019 г. външният министър Екатерина Захариева се засили да предлага Йордан Камчев за генерален консул на България в Охрид. Това предложение обаче е отхвърлено от властите в Скопие, защото по това време Камчев се разследва в родината си за пране на пари, злоупотреба със служебно положение, контрабанда, укриване на доходи и организиране на престъпна група. Ако Камчев беше станал консул, той щеше да има дипломатически имунитет и сега нямаше да се озове зад решетките.

В онези години обаче македонската прокуратура тръгва и по следите на голяма афера, така нареченото дело „Рекет”. Става въпрос за рушвет от 8 млн. евро, поискани от Орце Камчев. След като през 2018 г. шефката на тамошната Спецпрокуратура Катица Янева започва разследване срещу него, той е арестуван и му е отнет паспортът.

Тогава при бизнесмена се явяват двама посредници – шоуменът Боян Йовановски-Боки 13 и Зоран Милевски-Зоки Кичеец. Те предлагат на Камчев да го измъкнат от тези разправии, като им даде 8 млн. евро подкуп, а те ще го предадат на магистрата Катица Янева.

Записи на техните разговори и уговорки обаче излизат в италиански вестник.

Избухва страшен скандал, Катица Янева се разделя с поста си. Оказва се, че вместо 8 млн. Евро, заговорниците получават от Камчев и съпругата му Ана – 1,5 млн. евро. През 2020 г. Катица Янева и шоуменът Боян Йовановски са осъдени на съответно 7 и 9 години затвор. По време на процеса съпругата на Камчев – адвокатката Ана, демонстрира в съда легендарната черна кожена чанта „Бъркин” на „Ермес”, за която е известно, че се чака поне година. 

Иначе разследването, около което се разиграва драмата с огромния подкуп, е заведено от Катица Янева и е наречено „Империя”. То е за организирана престъпна група, която прала пари чрез фирми в Македония и офшорни компании по света и вършела измами и злоупотреби със служебно положение.

Покрай това започват да се разплитат и корупционни сделки с имоти в красивия и скъп район „Водно” на македонската столица. Оказва се, че бившият премиер Никола Груевски купувал терени във „Водно” с пари, дадени като дарения на неговата партия. Сумите са огромни – 1,3 милиона евро са извадени от партийната каса и вложени в покупката на 11 000 квадратни метра земя в престижния район на македонската столица.

Бившият премиер Никола Груевски, както е известно, избяга при Орбан в Унгария. Другите разследвани са неговият кръстник Ристо Новацевски, приятелят на Баце Сашо Миялков, Йордан Камчев, майка му Ратка Камчева и други важни фигури от Македония.

Източник/ци: БАЛКАНСКА ДРАМА: Олигарх №1 на Македония носил куфари с пари на приятеля на Баце - Сашо Миялков - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!