Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Байдън предизвика истерия от безпомощност

/Поглед.инфо/ Джо Байдън направи редица остри антируски изявления в интервю за ABC. Москва незабавно привика посланика си от Вашингтон за консултации: за да се предотврати „необратима деградация“ на вече закъсалите отношения между двете страни. Какво предизвика такава агресивна реторика на президента на САЩ и как Москва трябва да реагира на изявления, толкова безпрецедентни в дипломатическата и политическата практика?

В сряда руското външно министерство съобщи, че посланик Анатолий Антонов е бил призован в Москва за оценка на отношенията с Вашингтон. Става дума за консултации, проведени „с цел да се анализира какво да се прави и къде да се движим в контекста на отношенията със САЩ“. „Новата американска администрация е на власт от почти два месеца, символичният етап от 100 дни не е далеч и това е добра причина да се опитаме да оценим какво прави екипът на Джо Байдън и какво не“, заяви външното министерство казах.

Причината за това може да бъде изявление на американския президент Джо Байдън, че руското ръководство трябва да "плати цената" във връзка с предполагаемите опити на Москва да се "намеси" в американските избори. Телевизионният водещ на ABC попита за реакцията на Байдън на американските разузнавателни доклади, според които руските власти се стремят да дискредитират Байдън по време на неотдавнашната предизборна кампания. „Той ще плати цената“, каза Байдън: „Имахме дълъг разговор, познавам го доста добре. В началото на разговора му казах: „Познавам те и ти ме познаваш. Ако разбера, че това се случва, бъдете подготвени. " В същото време президентът на САЩ не уточни каква ще бъде „цената“. В същото време Байдън си позволи лични нападки срещу руския лидер, доколкото той даде положителен отговор на въпроса на журналист дали го смята за „убиец“.

Изявленията на американския президент бяха предшествани от публикуването на доклад на Националния съвет за разузнаване на САЩ, в който се твърди, че Русия се опитва да попречи на Байдън да спечели президентските избори. „Смятаме, че руският президент Путин е наредил операции за въздействие, целящи дискредитиране на кандидатурата на президента Байдън и Демократическата партия, подкрепа на кандидатурата на президента Тръмп, подкопаване на общественото доверие в изборния процес и задълбочаване на социално-политическото разделение в САЩ и група руски правителствени организации извършиха тази операция “, се казва в доклада.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент, нарече доклада неоснователен, подчертавайки, че Москва не се е намесвала в нито един от изборите в САЩ. А руското външно министерство нарече изявленията на американското разузнаване информация, която не се подкрепя от нищо. Независимо от това, според съобщения на американски медии, във връзка с тези обвинения, САЩ ще въведат нови санкции срещу Русия следващата седмица - 22 март.

Според ръководителя на Генералния съвет на Обединена Русия Андрей Турчак, изявлението на Байдън е триумф на „политическото безумие на САЩ и свързаната с възрастта деменция на техния лидер“. „Това е изключителна степен на агресия от безсилие. Ние побеждаваме пандемията. Нашата ваксина е най-добрата в света - те просто планират. Имаме междуетнически свят - те масово си целуват обувките. Ние имаме семейство и неговите ценности - те имат джендъри и транссексуални. Ние имаме Крим - те говорят за разделяне на държавите. И накрая, доверието на нашите граждани в Путин е извън обсега на рейтинга на Байдън “, каза Турчак.

Никита Данюк, първи заместник-директор на Института за стратегически изследвания и прогнози на университета РУДН, също смята изявленията на Байдън и въвеждането на нови санкции за „отмъщение на Русия за провеждане на независима суверенна външна политика“. „Ситуацията до голяма степен е свързана с коронавируса, с нашата ваксина „Спутник-V“. Като цяло това може да е опит за отписване на провалите им, включително в контекста на изборите, на нашата страна “, смята Данюк. Събеседникът подчертава, че Путин никога не си е позволявал подобна реторика, а Байдън по собствените му думи е потънал в „абсолютно дребни и неоснователни обвинения“.

Тези думи на американския президент, продължи Данюк, показват, че САЩ не възнамеряват да изграждат отношения с Москва: „Сега руско-американските отношения са или на нулата, или под нея. След думите на Байдън няма смисъл да вярваме, че тази комуникация ще бъде възстановена или някак подобрена. Американците умишлено ще се задълбочат и реакцията трябва да бъде изключително остра. "

Председателят на Съвета по външна и отбранителна политика Фьодор Лукянов също смята, че изявленията на Байдън значително усложняват диалога между двете страни. „Единственото, което остава, е да вдигне ръце след отговора на Байдън на въпроса:„ Путин убиец ли е? “ И как, в този случай, шефът на САЩ ще преговаря с руския лидер по въпроси, които представляват интерес за американците? " - изненадан е събеседникът.

Лукянов нарече отговора на Байдън безпрецедентен в дипломатическата и политическата практика, тъй като подобно изявление е „лична обида и обвинение, което е трудно да се игнорира“. Експертът обаче е сигурен, че разкъсването на дипломатическите отношения между двете страни няма да се случи, но „би било възможно да се отзове руският посланик от САЩ“. „Липсата на реакция на това също е погрешно, макар че ако смятаме, че всичко това е голям фарс - световната политика и в частност американската политика, тогава можете просто да плюете и да го търкате“, добави Лукянов.

Политологът определя американския президент като един от онези политически лидери, "които лепят етикети на всичко, което е възможно". „Байдън общува със своите избиратели, показва, че не се интересува от всички“, каза Лукянов. „Подобно твърдение е проява на несигурност. Колкото повече несигурност, толкова по-импулсивни твърдения“, допълни той.

Според политолога Станислав Ткаченко обвиненията на Байдън са не само неоснователни, но и извеждат отношенията с Русия далеч извън правната рамка, като по този начин ощетяват преди всичко Вашингтон. „От първите дни на президентството на Байдън са отправени около двадесет различни заплахи срещу Русия. Единственото реално действие обаче беше налагането на оперетни санкции във връзка с „случая Навални“, подчерта експертът.

Независимо от това, Ткаченко е убеден, че ако руското ръководство има търпение, след няколко месеца „САЩ ще стигнат до заключението, че е време да започнат да общуват нормално с Москва“. „Засега американските действия са глупави. Те просто заплашват и по този начин губят лицето си “, добави Ткаченко.

Алексей Чеснаков, директор на Центъра за актуална политика, е на друго мнение. Според него „изявлението на Байдън не трябва да се разглежда като„ старческо изплъзване на езика “. „И това, разбира се, не е грешка. Байдън можеше спокойно да "остави вратите отворени", но предпочита рязка ескалация на конфликта. Освен това конфликтът е личен, - пише политологът в своя „Телеграм“- канал. „Такива думи са пряко предизвикателство. Те не могат да бъдат взети обратно. " Чеснаков също смята, че Байдън е направил „абсолютно рационална пряка стъпка, която бележи нова реалност“.

„За външната политика на Русия тази реалност диктува една логика на поведение. За вътрешността - друга. Тук не е възможен компромис. Полутоновете са опасни. Черно-бялата картина сега не може да не доминира както в реториката, така и в действителност. Тази част от политическия елит, която сега публично не изказва позицията си в подкрепа на Путин, рискува рано или късно да попадне сред предателите “, обобщи Чеснаков.

Тази позиция се споделя от члена на Обществената камара Мария Бутина. „Във връзка с изявлението на американския президент Джо Байдън, който наруши всички възможни норми на международната дипломация, наричайки нашия президент като „ бездушен убиец“ в интервю за ABC News, веднага се сетих за думите на Махатма Ганди:„ Отначало те не те забелязват, после ти се смеят, после се борят с теб. И тогава печелите. " Ние с вас, скъпи мои, очевидно навлязохме в третия етап - обявената борба срещу Русия и нашия президент “, пише тя в своя „Телеграм“- канал.

Според Бутина тази реторика на американския президент се обяснява с отмъщението на Запада за собствените му неуспехи и с факта, че Русия не приема правилата на организацията на обществото по американски: „Какво трябва да се направи с нас, такива непокорни? Ядосвайте се, заплашвайте, смачквайте ... Всичко това от безнадеждността някак си да се разбива и покорява“, заключи той.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Байдън предизвика истерия от безпомощност - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!