Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Половината австрийци не смеят да изразят възгледите си публично

/Поглед.инфо/ Един на всеки двама австрийци предпочита да запази мнението си за себе си, отчасти поради страха да не бъде етикетиран като „алт-райт“ (т.е. като националист или крайнодесен), показва ново проучване. Оказва се, че хората в алпийската страна са много предпазливи заради „преувеличена“ политическа коректност.

Все по-голямата нужда да внимават какво изричат с устата си, което не е малко повлияно от съвременните тенденции на „събуждане“ (от woke - толерантните и либерални политики на горене на книги, забрана на имена, история, термини и тнт, бел.р.) , изглежда „изнервят“ на много австрийци, разкрива проучване, поръчано от вестник Der Standard.

Всъщност 57 процента от анкетираните казват, че са се уморили да бъдат „все по-контролирани“ относно това, което могат и което не могат да кажат.

Повече от половината австрийци също заявиха, че често предпочитат да не изразяват публично по-противоречивите си мнения, като същевременно признават, че „много“ от съгражданите им имат същите убеждения като тях.

Според Der Standard поддръжниците на либералната партия Неос или Зелените изпитват много по-малък социален натиск и са много по-склонни да оповестяват своите мнения публично, отколкото привържениците на дясната Партия на свободата (FPO), които са по-неохотни.

Това може потенциално да тласне хората в прегръдките на различни групи на теоретиците на конспирацията, включително "Querdenken" - движение против блокирането и локдауните, каза Дейвид Фархофер, директор на Института за пазарни изследвания, който проведе проучването.

Той добави, че хората може да започнат да вярват на неща, които не биха били истински приети иначе.

Фархофер каза, че сравнима анкета в Германия е показала подобни резултати, като 63 процента от анкетираните смятат, че има някои „неписани“ червени линии, които не трябва да пресичат.

Освен това 57 процента се чувстват раздразнени от това, че им казват какво могат и какво не могат да казват.

Половината от анкетираните казват, че човек може да бъде „неоправдано“ обявен за крайнодесен в Австрия, а почти половината заявяват, че политическата коректност е „преувеличена“.

Повече от 40 процента вярват, че група от „малък елит“ определя кои мнения се считат за „приемливи“ - идея, която Der Standard определя като „теория на конспирацията“.

Малко над една трета от анкетираните смятат, че е възможно да се говори свободно насаме, докато 29 процента смятат, че интернет е място, където човек може да „говори свободно това, което му е на ума и съзнанието“.

Поразителните 60% казват, че не е възможно да се говори свободно онлайн.

Само 14 процента от австрийците вярват, че е добра идея книгите за деца да се променят, за да се включи „коригиран“ език, за да се съобразят със съвременните норми на политическа коректност.

Все пак мнозинството от анкетираните се определят като толерантни хора, които не биха имали проблеми с другите около тях, които имат мнения, които са „тотално различни“ от тяхното.

Превод: СМ

Източник/ци: Половината австрийци не смеят да изразят възгледите си публично - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!