Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полски генерал: Русия може да превземе Прибалтика за два дни

Бившият командващ на сухопътните войски на Полша генерал Валдемар Скшипчак описа възможен сценарий на военни действия в Калиниградска област с участието на НАТО. Това той написа в изданието Defence 24.

Според него в случай на въоръжен конфликт в региона, ключова роля ще имат силите на Балтийския флот и войските на Калининградския отбранителен район. Освен действащите мотострелкови бригади, могат да бъдат мобилизирани минимум две пълноценни дивизии. По складовете за консервация има достатъчно модернизирана бойна техника за снабдяването на две мотострелкови бригади и два-три танкови полка.

Тези подразделения, вероятно, ще имат задачата да блокират движението на войските на НАТО към територията на Прибалтика, смята Скшипчак. За пълното овладяване на балтийските страни, според генерала, Русия ще има нужда от две до четири денонощия. Нататъшните бойни действия ще се преместят в южната част на Балтийско море, в посока полското крайбрежие.

През ноември 2020 година вицепрезидентът на Академията по геополитически проблеми на Русия полковник Владимир Анохин предположи, че в случай на натовска агресия в Калининградска област, Русия "ще изключи" вражеските системи за управление в Полша, Прибалтика и акваторията на Балтийско море. Според него, в този случай ще бъдат създадени условия, в които противникът няма да може да оценява оперативната и тактическа информация. "Средствата за радиоелектронна борба ще защитят голямо пространство, освен това ще

Източник/ци: Полски генерал: Русия може да превземе Прибалтика за два дни

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!