Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В България няма агенция Галъп: Шефът на Галъп

Съдебни дела за присвояване на известен американски бранд в социологията заливат една от най-познатите агенции у нас, пише Биволь. Оказва се, че Галъп Интернешънал в България всъщност няма нищо общо едноименния си събрат отвъд Океана.

Става дума за агенцията на социoлозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, известни като “кънчовците”. В правния мир тя изобщо не се казва Галъп, а Болкан Бритиш Сошъл Сървейс  (ББСС). Единственото, което свързва фирмата на българите с оригиналния Gallup е членството им в Асоциацията Галъп Интернешънал.

От фирмата Gallup Inc., основана от Джордж Галъп в САЩ категорично твърдят, че ББСС незаконно експлоатира името им в България, за което водят съответните спорове в съда. Според американските закони компанията им е правоносител на бранда и на името Gallup. Тя наистина има местни представителства в много страни, но не и в България.

У нас Gallup. Inc. се е погрижил да запази марката си още през 1993 г. Тя обаче е регистрирана тогава само за печатни издания. През 1997 г. фирмата на Райчев и Стойчев ББСС също регистрира марката Gallup, изписваща се на английски досущ като оригинала, но с предмет на дейност социологически и политически проучвания.

 

Кънчовците успяват да регистрират своя Галъп чрез Международната организация за интелектуална собственост (WIPO) в България, Албания, Босна, Беларус, Молдова, Черна Гора, Македония, Румъния, Сърбия и Украйна. (виж приложения файл)

В Беларус, Украйна и Молдова регистрацията обаче е отказана. Американският Gallup разкрива обсебването на името в България и реагира като регистрира през 1998 г. дейностите в категориите 35 и 42, сред които: “осъществяване на проучвания и изследвания на общественото мнение“.

В момента това се явява единствената редовна и законна регистрация на марката Галъп в България. По жалба на оригиналния Gallup Inc българското Патентно ведомство е отнело регистрацията на Райчев и Стойчев на 13 октомври 2010 г. Този факт е вписан и в базата на WIPO, Международната организация за интелектуална собственост, на 14 януари 2011.

Райчев и Стойчев обаче упорито продължават да използват бренда Галъп и подписват проучванията си Галъп Интернешънал.

За българската публика обаче разликата между нещо подписано от Галъп и друго подписано от Галъп Интернешънал едва ли е от значение.

През 2008 г. СГС уважава гражданския иск на Gallup Inc. срещу ББСС за установяване на недобросъвестност при регистрацията на марката Gallup, показва справка в съдебните дела. Софиийският апелативен съд обаче отменя решението през януари 2010 г.  на ВКС от 16.03.2011 г., не  допуска касационно. Така според гражданското производство излиза, че Райчев и Стойчев не са постъпили недобросъвестно, като са регистрирали марката Gallup.

Има обаче и окончателно решение на ВАС, от 2010 г. с което е потвърдена присъдата на СГС по административното дело за ползването на марката. На този фронт Райчев и Стойчев губят спора. Интересното е, че Патентното ведомство също е страна по делото, тъй като отказва да заличи регистрацията на “кънчовците” и се явява страна срещу Gallup Inc. заедно с ББСС.

Източник/ци: В България няма агенция Галъп: Шефът на Галъп | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!