Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американски университет забрани думите „майка“ и „баща“


Университетът в Северна Каролина задължава студентите и преподавателите да използват само полово неутрални думи.

Университетът на Северна Каролина (UNC) публикува „приобщаващо“ езиково ръководство, в което се излагат насоки за това какви думи имат право да използват студентите и преподавателите и кои не могат. Забраняват се дори думите „майка“ и „баща“.

Ръководството по същество изтрива думата „човек“ (man – на английски думата се използва и като „мъж“) от съществуване, „дами и господа“, „актриса“ (правилно е да се използва полово неутралната дума актьор); полицай – правилно е да се каже полицейски служител.

В изявление университетът твърди, че „се ангажира да създаде приобщаваща и справедлива учебна среда за всеки. За да представим напълно разнообразието на нашите студенти, преподаватели, служители и всички в нашата общност, е важно да използваме език, който подкрепя тези ценности.“

„Това приобщаващо езиково ръководство може да действа като отправна точка за комуникация по начин, който подкрепя разнообразна и приветлива общност.“

Ето какво не е позволено:

Всяка дума с „човек“ (на английски man) в нея се забранява.

Освен това не се разрешава използването на думи като „майка“ и „баща“. Вместо това трябва да се казва „родител“, „настойник“, „семейство“.

Не се разрешава използването на думата „бедни“. Правилно е да се казва „хора, чиито доходи са под федералния праг на бедността“.

Американски университет забрани думите „майка“ и „баща“

Американски университет забрани думите „майка“ и „баща“

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Американски университет забрани думите „майка“ и „баща“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!