Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Масовите безредици във Франция се прехвърлиха в още две държави в Европа

Масовите безредици, които започнаха във Франция на 27 юни, се разпространиха в две други европейски страни – Швейцария и Белгия.

В белгийската столица Брюксел протестите започнаха на 30 юни и бяха сравнително мирни – полицията проверяваше и задържаше хора, които смяташе за подозрителни. Белгийците излязоха на улиците след призиви в социалните мрежи „да направят като във Франция“. Според съобщения в медиите броят на демонстрантите, арестувани в Брюксел, е нараснал до 63.

Може да бъде изображение с 1 човек, огън, Бранденбургската порта и текстово съобщение
Facebook

По-късно митинги се проведоха и в Лозана, Швейцария, където те бяха по-малко мирни. Швейцарската полиция е задържала седем души, включително шестима непълнолетни, по време на нощни безредици в града, след като повече от 100 участници в безредиците нападнаха магазини и полицаи, съобщиха медиите в неделя, позовавайки се на полицията. Протестиращите хвърляха камъни, а в един от случаите и коктейл „Молотов“ по служителите на реда. Няма пострадали.

Шестимата задържани, които са на възраст между 15 и 17 години, са от португалски, босненски, сомалийски, грузински и сръбски произход, съобщава местен вестник. Единственият пълнолетен сред задържаните е 24-годишен швейцарски гражданин.

Безредиците започнаха първо във Франция, след като на 27 юни полицай застреля 17-годишния Нахел М., след като отказал да изпълни полицейските разпореждания по време на спиране на автомобила му за проверка. Служителят, който простреля смъртоносно тийнейджъра, е обвинен в непредумишлено убийство и сега е в ареста. Трагичният инцидент беше заснет на видео, което бързо се разпространи в Туитър.

Бурните протести продължават вече цяла седмица, като всеки ден се съобщава за наранявания и задържания. Повече от 700 души са били задържани във Франция тази нощ, а повече от 40 полицаи и жандармеристи са били ранени по време на продължаващите безредици в страната, съобщи френското министерство на вътрешните работи в неделя. Освен това са подпалени 1 350 автомобила и 234 сгради. На някои от видеоклиповете, разпространени в социалните мрежи, се виждат демонстранти, въоръжени с автоматично оръжие.

Френският министър на правосъдието Ерик Дюпо-Морети заяви, че около 30 процента от 2 400-те размирници, задържани от полицията, са непълнолетни. Част от тях са разбивали и ограбвали магазини. Видео, публикувано в Туитър, е уловило момента, в който протестиращ влиза с колата си през входа на Лидл.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Масовите безредици във Франция се прехвърлиха в още две държави в Европа

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!