Нови 747 случая на тормоз срещу Фалун Гонг в Китай през март 2020 г.

данни преследване Фалун Гонг Китай

(faluninfo.net)

Нови 747 случая на тормоз срещу последователи на Фалун Гонг в Китай са регистрирани през март 2020 г., съобщи уебсайтът Minghui.org. Случаите са два пъти повече от февруари (395) и четири пъти повече от януари (194).

Засилените репресии вероятно се дължат на вдигането на карантината от коронавируса в Китай, но според Minghui.org, в някои региони, полицаи малтретират последователи на Фалун Гонг в рамките на усилия за контрол върху информацията за заразата.

В епицентъра на епидемията, град Ухан, властите рекламират награда в размер на 1000 юана (255 лв.) за информация за последователи на Фалун Гонг, които говорят за преследването или за коронавируса.

На други места, се провеждат събрания на партийни комитети, които обсъждат начини за идентифициране на последователи на Фалун Гонг, които изпращат информация за пандемията на задгранични медии.

В автобусите на градския транспорт в провинция Ляонин, са разлепени плакати, очернящи Фалун Гонг, а в провинциите Шандун, Дзянси, Хъбей, Ляонин, Гуейджоу и Дзилин са организирани сесии за промиване на мозъка, насочени срещу "подкопаването репутацията на Китай от Фалун Гонг".

От общо 747 документирани случая, 384 са за похищение на последователи (172 от тях са все още в ареста) и 363 за тормоз. На 313 последователи домовете са обискирани, а от 30 са иззети принудително парични средства на обща стойност 172 000 юана (44 000 лв.). 43 от пострадалите последователи са на възраст над 65 години.

Похищение на възрастни последователи на Фалун Гонг

Полицията в град Кунмин, провинция Юннан, отвлича 81-годишната Гао Циунсиен. След като осъзнават, че всъщност са търсили друг последовател, полицаите все пак претърсват дома на Гао, изземат 1000 юана (255 лв.) от семейството ѝ и я отвеждат в градския център за задържане в Кунмин. От центъра обаче отказват да я приемат заради напредналата ѝ възраст.

76-годишната Тун Суцин от град Шънджън, провинция Гуандун, е отведена заради това, че разговаря с хората за Фалун Гонг. Освобождават я заради високо кръвно налягане, но ѝ нареждат да остане на разположение на полицията, при необходимост.

Тормоз под претекст "епидемиологичен контрол"

Властите в град Гаохейдиен, провинция Хъбей, похищават на 14 март Шън Сиууън заради разпространяване на информация за епидемията с коронавируса. Пускат я на свобода, но продължават да я тормозят, притискайки я да се откаже от Фалун Гонг. По-късно полицията нарежда на съседите на Шън да я наблюдават и докладват действията ѝ.

В градовете Тиендзин и Тиенмън, властите и съседите наблюдават и тормозят последователи на Фалун Гонг под предлог "борба с разпространението на коронавируса". Под претекст провеждане на лекарски прегледи, полицаи претърсват домове, конфискуват книги за Фалун Гонг и вземат кръвни проби и пръстови отпечатъци.

Тормоз въз основа на видеонаблюдение

Властите в град Ансу, провинция Хъбей, засичат с видеонаблюдение как Хъ Лихун разпространява листовки за Фалун Гонг, и се опитват да я арестуват. Откриват брат ѝ, открадват мобилния му телефон и го принуждават да ги отведе до дома на Хъ. Претърсват дома ѝ и крадат мобилните телефони на нейните баща и син.

След като научават, че Хъ има още едно жилище в близкия град Баодин, полицаи принуждават брат ѝ да организира среща там. Когато Хъ пристига на адреса, полицаите я отвеждат и регистрират биометричните ѝ данни, включително сканират ириса и снемат пръстови отпечатъци.

Градската полиция в Баодин претърсва дома на друга последователка, Лиу Циуджън, също след засичане на видеозапис, който показва как тя раздава листовки за Фалун Гонг.

Властите конфискуват от дома на Лиу книги за Фалун Гонг, компютър, принтер и други лични вещи. Органите на реда принуждават сина и майката на Лиу да я убеждават да се откаже от Фалун Гонг.

Отвличане заради писане на писма

Сун Янцун почти умира след 10 часа мъчения в затвора, където я хвърлят заради това, че практикува Фалун Гонг. След освобождаването си, Сун пише писма до комунистическите власти, включително до премиера Ли Къцян, в които настоява ККП да спре преследването на Фалун Гонг.

Заради тези писма, сега Сун е държана градския център за задържане в Дзилин. Полицаи информират баща ѝ, че "отвисоко" се готвят отново да я осъдят на затвор.

Тормоз заради разговори за Фалун Гонг

Уан Хуайю разказвал на хора в обществен парк как практикува Фалун Гонг и как благодарение на практиката се избавя от продължаваща седем години парализа: рядко заболяване, което лекарите не успяват да излекуват. Срещу Уан подават сигнал, в резултат на което полицаи го отвеждат на 29 март и заплашват да арестуват и майка му, 70-годишна.

Влизане с взлом

Полицаи от град Ляочън, провинция Шандун, влизат с взлом в дома на Цин Гуандзю и съпруга ѝ. Конфискуват мобилни телефони, на които е заснето нахлуването.

Първоначално, полицаите се опитват да проникнат в дома с помощта на чук и ножовка, но след като не успяват, вземат електрически трион. Съседите, обаче, се подразват от грубостта на органите на реда, и спират електрозахранването в сградата, като по този начин принуждават полицаите да ползват ръчни инструменти.

Когато синът на семейство Цин пристига на мястото на инцидента и изисква обяснение, полицаите бързо си тръгват.

Източник: https://faluninfo.net/

Източник/ци: https://www.falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!