Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Комунизмът не престава да преследва: Нови 193 присъди на Фалун Гонг в Китай въпреки коронавируса

коронавирус Китай репресии Фалун Гонг

(minghui.org)

Въпреки избухването в китайския град Ухан на новия коронавирус, който за броени седмици се разрази в епидемия, зарази десетки хиляди и причини смъртта на хиляди души в и извън Китай, китайската комунистическа партия продължава да преследва последователи на духовния метод Фалун Гонг в страната.

Нови 193 присъди са издали китайски съдилища на последователи на Фалун Гонг през декември 2019 г. и януари 2020 г., съобщи световният информационен портал Minghui.org на 16 февруари 2020 г.

Присъдите през миналия декември са общо 162, повече от два пъти от тези през декември 2018 г., 66.

През януари са регистрирани 31 присъди, повечето преди поставянето под карантина на китайски градове, заради разпространяващата се в страната и чужбина нова коронавирус епидемия.

В провинция Хубей, епицентър на коронавируса, са осъдени общо четирима последователи на Фалун Гонг: трима през декември и един през януари.

Продължителността на присъдите е от 5 месеца до 12 години, средно 3,3 години.

54 последователи са осъдени да заплатят парични глоби на обща стойност 990 000 китайски юана (254 000 лв.). Глобите варират от 2000 юана (513 лв.) до 60 000 юана (15 000 лв.), средно по 18 679 юана (4700 лв.) на човек.

Осъдените 193 последователи са от 23 китайски провинции и централно управлявани общини. В провинция Ляонин са регистрирани най-много присъди през декември (24), както и през януари (13).

"Подкопаване на закона чрез организация-култ" е стандартното обвинение срещу последователи на Фалун Гонг в Китай.

Нови репресии в условията на коронавируса

В доклад от 18 февруари 2020 г., Minghui.org изнесе данни за нови 194 случая на преследване на последователи на Фалун Гонг през януари: 125 ареста и 69 случая на тормоз.

Домовете на 48 последователи са били обискирани, а 18 са били глобени на обща стойност 155 700 юана (40 000 лв.). Осем от преследваните са около 70-годишни, а петима са над 80-годишни.

Повечето "мишени" са били следени отпреди Китайската Нова година и избухването на смъртоносния коронавирус, заради който над 80 града в Китай са изолирани под карантина.

В провинциите Хъбей, Хъйлундзян и Шандун има най-много случаи на арести и малтретиране. В останалите провинции са регистрирани между 5 и 9 ареста, и между 1 и 6 случая на тормоз.

В район Хуншан на град Ухан, провинция Хубей, миналия декември полицията е съставила списък с имената на 40 последователи на Фалун Гонг, с цел ареста им след Китайската Нова година и отвеждане в център за промиване на съзнанието. Тъй като впоследствие Ухан е поставен под карантина като епицентър на коронавируса, тепърва предстои да се установи дали тези арести са били осъществени.

48-годишният Гун Фънцян от провинция Хъйлундзян е насила държан от края на януари в карантинна зона за заразени с коронавирус, след като изгубва съзнание от изтезанията, на които е бил подложен в центъра за задържане Илан. Арестуват го само три седмици, след като съпругата му загива, докато се опитва да избегне арест, отново заради това, че практикува Фалун Гонг.

Засиленият информационен контрол и строгите ограничения в транспорта в Китай заради коронавируса затрудняват своевременния достъп до данни за броя арестувани и малтретирани последователи на Фалун Гонг.

Подобно е положението и с данните за коронавируса. Въпреки мерките за справянето му в Китай, цензурата на данните за мащаба на епидемията е изключително силна.

Осем лекари, изнесли информация за избухването на заразата, бяха наказани. Голяма част от данните биват премахвани от интернет страници и от социалните медии. Нетизени, опитващи се да публикуват факти за епидемията в социалните медии, са заплашвани от полицията. Профилите в социалните мрежи на много от тях са блокирани.

Гневен международен отзвук предизвика смъртта от коронавирус на 34-годишния очен лекар Ли Уънлян от Ухан, който пръв алармира за коронавируса в китайските социални медии. Властите цензурираха предупрежденията му за надигащата се епидемия и го обвиниха в разпространяване на слухове. След натиск от полицията, д-р Ли беше принуден да напише изявление, в което се отказа от думите си.

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!