Проф. Димитър Иванов: Обвиняваме гражданите си, че са лъжци. В бюджета няма реформи

.
Проф. Димитър Иванов

Първият ден от болничния да не се плаща у нас е показателен пример докъде сме стигнали след 30 г. преход. Вместо да говорим за една пазарна, корпоративна култура и организационна лоялност, ние започнахме да обвиняваме нашите граждани, че са лъжци.

Това заяви пред бТВ икономистът проф. Димитър Иванов.

Според него има редица дупки в държавните финанси и ефективността на министерствата. Освен това смята, че в Бюджет 2020 г. липсват реформи.

Вдигането на заплатите е малка стъпка напред, но всъщност не решава големите проблеми и не може да замаскира социалното неравенство през последните десетилетие, допълни още проф. Иванов.

Корпоративна култура и организационна лоялност, както световната динамика и конкуренция не позволяват един служител да не отиде на работа. В България защо стоят така нещата – още сме на принципа, че някой лъже, че работи, а другия го лъже че му плаща.

Бюджетарната виртуозност на министъра стигна до такъв връх, че за 15 милиона лева обвинява гражданите, че са лъжци. А защо не говори за дупките в бюджета. Никой не обръща внимание на това, че години наред, поколения българи бяха лъгани  - след приватизационни програми, работническо – мениджърска приватизация, за 10 милиарда активи бяха приватизирани нечестно. Сега има дупки в държавните финанси, в ефекативността на министерството. А ние за 15 милиона лева поставяме въпрос. 

Другия контекст на този бюджет е темата за пенсиите. Той е особен бюджет, защото е в края на един 30 годишен период. Трябваше да отговори на въжделенията на българите накъде върви България, с какви реформи. 0 реформи има н този бюджет.

Второ – той трябваше да подготви България за тази буря, която се задава по световните пазари  и в Европа, за рецесията, която може би ще се случи към 2020 г. 

Може ли в една България, с остаряло оборудване, капиталовите разходи да намаляват с 4 -5 пункта. Това са средствата за ново оборудване и модернизация. 

Реформи в този бюджет, който трябваше да създаде резервни, спасителни буфери за българската икономика, ако се стигне да т.нар. шок на потреблението, трябваше да има много по- големи инвестиционни програми. 

Вдигането на заплатите е добре, но то не може да маскира 30 годишното, огромно икономическо и социално неравенство, не може да маскира страхотното доходно поляризиране в България, което не съществува в други страни, което доведе до недоверие към държавни и публични институции. Доведе до социален гняв в страната. Да, това са реверанси, това са подаръци, това са малки стъпки напред в подобряване на социалния стандарт на хората, но това не решава въпроса. Виждаме, че и демографския проблем продължава да се влошава.

Източник/ци: https://frognews.bg

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...