Проф. Димитър Иванов: Обвиняваме гражданите си, че са лъжци. В бюджета няма реформи

.
Проф. Димитър Иванов

Първият ден от болничния да не се плаща у нас е показателен пример докъде сме стигнали след 30 г. преход. Вместо да говорим за една пазарна, корпоративна култура и организационна лоялност, ние започнахме да обвиняваме нашите граждани, че са лъжци.

Това заяви пред бТВ икономистът проф. Димитър Иванов.

Според него има редица дупки в държавните финанси и ефективността на министерствата. Освен това смята, че в Бюджет 2020 г. липсват реформи.

Вдигането на заплатите е малка стъпка напред, но всъщност не решава големите проблеми и не може да замаскира социалното неравенство през последните десетилетие, допълни още проф. Иванов.

Корпоративна култура и организационна лоялност, както световната динамика и конкуренция не позволяват един служител да не отиде на работа. В България защо стоят така нещата – още сме на принципа, че някой лъже, че работи, а другия го лъже че му плаща.

Бюджетарната виртуозност на министъра стигна до такъв връх, че за 15 милиона лева обвинява гражданите, че са лъжци. А защо не говори за дупките в бюджета. Никой не обръща внимание на това, че години наред, поколения българи бяха лъгани  - след приватизационни програми, работническо – мениджърска приватизация, за 10 милиарда активи бяха приватизирани нечестно. Сега има дупки в държавните финанси, в ефекативността на министерството. А ние за 15 милиона лева поставяме въпрос. 

Другия контекст на този бюджет е темата за пенсиите. Той е особен бюджет, защото е в края на един 30 годишен период. Трябваше да отговори на въжделенията на българите накъде върви България, с какви реформи. 0 реформи има н този бюджет.

Второ – той трябваше да подготви България за тази буря, която се задава по световните пазари  и в Европа, за рецесията, която може би ще се случи към 2020 г. 

Може ли в една България, с остаряло оборудване, капиталовите разходи да намаляват с 4 -5 пункта. Това са средствата за ново оборудване и модернизация. 

Реформи в този бюджет, който трябваше да създаде резервни, спасителни буфери за българската икономика, ако се стигне да т.нар. шок на потреблението, трябваше да има много по- големи инвестиционни програми. 

Вдигането на заплатите е добре, но то не може да маскира 30 годишното, огромно икономическо и социално неравенство, не може да маскира страхотното доходно поляризиране в България, което не съществува в други страни, което доведе до недоверие към държавни и публични институции. Доведе до социален гняв в страната. Да, това са реверанси, това са подаръци, това са малки стъпки напред в подобряване на социалния стандарт на хората, но това не решава въпроса. Виждаме, че и демографския проблем продължава да се влошава.

Източник/ци: https://frognews.bg

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

БУДНАЕРА не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни