Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пореден протест в София срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор

.

София

Демонстрантите се събраха пред Съдебната палата около 18 часа. По-късно започна шествие, което бързо достигна сградата на Президентството. Шествието бе под надслов "Да спасим Правосъдието от олигархията!"

Пред сградата на „Дондуков“ 2 Велислав Величков от Инициатива „Правосъдие за всеки“ призова демонстрантите да коленичат за минута.

Нека се помолим за правото и за достойството на българския президент. Нека коленичим за една минута пред институцията Президентство, обърна се към протестиращите Величков.

„Всички парламентарни партии и всички държавни органи играха за кандидата на ДПС и олигархията в тази срамен и порочен спектакъл. Остана само Президентът, който прояви чест и отговорност при връщането на кандидатурата на Иван Гешев за повторен избор.

Сега е негова възможността да изпрати тази процедура за тълкуване в Конституционния съд, както и да инициира конституционни промени в правомощията и статута на главния прокурор. Ако това не стане, то Прокуратурата става истинската управляваща партия и структура в България, а правосъдието се превръща в нейна функция, като застрашени ще бъдат всички граждански права и свободи, устоите на демокрацията!“ – заявиха от „Правосъдие за всеки“, организаторите на днешния протест. 

„Президентът има нужда от подкрепа за действията си – той е държавен глава, а не деловоден щемпел на превзетия от олигархията Висш съдебен съвет, нека усети, че гражданите са зад него!“ – категорични са демонстрантите.

Все още се очаква решението на държавния глава, а протестиращите призоваха този път Румен Радев да отправи питане към Конституционния съд с искане да бъде разяснена процедурата и от кой етап трябва да бъде повторена - дали от началото с номинациите на нови кандидати, или с прегласуване на единствения номиниран, както реши и Висшият съдебен съвет.

Протестът е организиран от инициатива "Правосъдие за всеки" и гражданско сдружение БОЕЦ. Стотици недоволни граждани скандират "Оставка" и, иронично, "Гешев е радост".

Президентът да не се плаши, да бъде мъдър, да бъде дръзновен. Само две са преградите за Гешев - президента и конституционния  съд. Искаме да вдъхнем на президента кружа,  каза един от ораторите.

Гражданите поздравиха четиримата членове на ВСС, които гласуваха против избирането на единствения кандидат за главен прокурор. По адрес на останалите 20 членове на ВСС, утвърдили Гешев, се чуха мощни възгласи "Оставка" и "Мафия".

Протестиращите заявиха също, че когато се говори за Гешев, трябва да се постави и въпросът кой е Делян Пеевски – депутатът от ДПС, когото водещият разследването по делото "КТБ" Иван Гешев не сметна за нужно да разпита дори като свидетел.

Протестиращите говориха и за друга актуална тема – разкопаването и добива на чакъл от река Вит.

В протеста участва Мая Манолова -  бивш омбудсман и кандидат за кмет на София, както и друг кандидат за кмет на столицата -  Борис Бонев.

В четвъртък ВСС прегласува кандидатурата на Иван Гешев и той получи отново 20 гласа в своя подкрепа. Според протестиращите процедурата е била непрозрачна.

Около 150 са съдиите от цялата страна, настояващи за публично извинение от правосъдния министър Данаил Кирилов и от избрания за главен прокурор Иван Гешев заради поведението им по време на заседанието на ВСС.

Източник/ци: https://frognews.bg

Оф нюз/http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!