"Ройтерс": Китай отнема органи от членове на Фалун Гонг, разкри експертна група

трибунал Лондон Китай

(chinatribunal.com)

Китай умъртвява членове на духовната група Фалун Гонг и използва техните органи за трансплантации, разкри група от адвокати и експерти на 17 юни 2019 г. Те призоваха за по-нататъшни разследвания на този възможен геноцид.

В окончателното решение на Международния трибунал за Китай, членовете му заявяват, че са получили убедителни доказателства за принудително отнемане на органи в Китай, случващо се през последните 20 години.

Трибуналът за Китай е независима комисия, създадена от активисти с цел да проучи въпроса.

Пекин многократно отрича обвиненията от правозащитници, че отнема органи от затворници на съвестта, а през 2015 г. заяви, че повече няма да използва органи от екзекутирани затворници.

Членовете на Трибунала обаче заявиха, че има "достатъчен" брой доказателства, за да заключи, че практиката продължава, а затворниците — последователи на Фалун Гонг — "вероятно са основният източник" на органите.

Фалун Гонг е духовна медитативна група, която Китай забрани преди 20 години, след като 10 000 последователи се събраха на мълчалив протест в района, където се помещава централното партийно ръководство в Пекин. Оттогава в затвора са хвърлени хиляди последователи.

По-малко ясно е дали уйгурското мюсюлманско малцинство също са жертви, съобщи Трибуналът, но подчерта, че уйгурите са може да са "използвани като банка за органи".

"Изводът ни е, че много хора са загинали по неописуемо ужасяващ начин без причина", написа в решението председателят на Трибунала, сър Джефри Найс.

Говорител на посолството на КНР в Лондон заяви, че съгласно правилата установени от китайското правителство, даряването на човешки органи трябва да бъде доброволно и безвъзмездно.

"Надяваме се, че гражданите на Великобритания няма да се подведат от слухове", заяви говорителят в писмо, изпратено преди оповестяването на окончателното решение на Трибунала.

Китайският трибунал е учреден от "Международната коалиция за прекратяване злоупотребите с органи в Китай" (ETAC): група, натоварена да проучи дали престъпленията са извършени в резултат на китайските трансплантационни практики.

Трибуналът със седем членове обяви в междинното решение през декември 2018 г., че "без съмнение" принудителното отнемане на органи от затворници се извършва "в значителен мащаб с подкрепа на държавата или на одобрени от нея организации и физически лица".

Групата заяви, че направените констатации са "показателни" за геноцид, но не са достатъчно ясни за издаване на положително постановление, особено след като някои затворници от Фалун Гонг са били освободени, а печалбата също е вероятен мотив.

Трибуналът призова правителства и международни групи да продължат проучването на въпроса.

Престъпленията срещу човечеството и изтезанията се извършват както срещу Фалун Гонг, така и срещу уйгурите.

Активисти и членове на Фалун Гонг приветстваха решението.

"Трафикът на органи е често пренебрегван, но това отвратително престъпление се нуждае от повече внимание и засяга всички нас", заяви говорител на базираната в Лондон "Хюман Трафикинг Фаундейшън".

Дженифър Дзън, последователка на Фалун Гонг, свидетелства пред Трибунала, че докато е била държана в трудов лагер в Китай, са ѝ правени кръвна картина и медицински прегледи. Дзън изрази надежда, че решението на Трибунала ще доведе до конкретни действия.

"Надявам се, че повече държави ще приемат закони, с които да забранят на своите граждани да пътуват до Китай за трансплантации на органи", каза Дзън пред "Ройтерс".

"И се надявам, че международната общност ще намери начин да спре убийствата, които се случват сега в Китай."

Източник: https://www.reuters.com/article/us-britain-china-rights/china-is-harvesting-organs-from-falun-gong-members-finds-expert-panel-idUSKCN1TI236

Източник/ци: https://www.falun-bg.info/ne

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!