Медиeн фокус върху престъпленията за събиране на органи от Китай сред приключване на Трибунала в Лондон

(Minghui.org) Независим народен трибунал в Лондон, създаден да разследва принудителното събиране на органи от затворници на съвестта в Китай, обяви своите констатации на 17 юни 2019 година. Панелът заключи, че Китайската комунистическа партия (ККП) отнема органи от живи практикуващи Фалун Гонг в Китай от много години насам, както и че тази бруталност продължава и днес.

Много новинарски агенции покриха окончателното решение на Трибунала на 17 юни, включително Ройтерс, Гардиън, Нюзуик, Форбс, ABC Radio Australia и The Globe and Mail.

Пресъздаване на принудителното събиране на органи от Китайската комунистическа партия от практикуващи Фалун Гонг в Китай. 2018 г., Виена, Австрия

Ройтерс: Китай събира органи от членове на Фалун Гонг

"Китай убива членове на духовната група Фалун Гонг и събира техните органи за трансплантация, заявиха в понеделник група от адвокати и експерти, като поканиха по-нататъшни разследвания относно потенциален геноцид", пише Соня Елкс от Ройтерс в статия, публикувана на 17 юни.

В статията се обяснява, че заключението се основава на окончателното решение на Китайския трибунал, чиито разследвания потвърдиха, че в Китай най-малко 20 години се извършва принудително събиране на органи.

Елкс пише, че въпреки че Пекин многократно отрича тези обвинения, експертната група на трибунала е намерила доказателства, че тези престъпления продължават и че практикуващите Фалун Гонг вероятно са основният източник на органите.

"Изводът показва, че много хора са починали от неописуемо отвратителна смърт без причина", заяви председателят на трибунала сър Джефри Найс, цитиран в доклада на Ройтерс.

Китайският трибунал е започнат от Международната коалиция за прекратяване на злоупотребите с трансплантанти в Китай (ICETA). Седемчленният състав заяви в окончателното си решение на 17 юни, че тези злоупотреби са осъществявани в голям мащаб и са показателни за геноцид. „Престъпления срещу човечеството и изтезания са извършени както срещу Фалун Гонг, така и срещу уйгурите“, пише Елкс в своя доклад за Ройтерс.

Дженифър Зенг, практикуваща Фалун Гонг, свидетелства в съда, че е била подложена на кръвни изследвания и медицински прегледи, докато е била задържана. Тя се надява, че констатациите на трибунала ще провокират действия за спиране на убийствата.

Newsweek: Китайски затворници, убити за техните органи

Нюзуик съобщи на 17 юни: „Затворници в Китай все още са убивани за техните органи, заключи в понеделник независим съд.“ Авторът на статията, Катрин Хайнет, пише, че практикуващите Фалун Гонг вероятно са основният източник на органи. Освен това няма доказателства, че тази практика е преустановена.

„От множество източници на информация се твърди, че затворници на съвестта са били убити „по поръчка” за извличане и използване на техните органи, с цел доходоносни трансплантационни операции“, се казва в доклада, цитирайки сайта на трибунала.

Статията на Нюзуик цитира и Дженифър Зенг, която каза на трибунала, че докато е била задържана, тя и други практикуващи са били подложени на обширни медицински прегледи, включително рентгенови снимки и кръвни тестове.

„Когато някой изчезнеше от лагера, предполагах, че е освободен и си е отишъл в къщи… Но реално това не можеше да бъде потвърдено, тъй като нямах възможност да се свържа с другите след освобождаването ми, и сега се опасявам, че може да са били отвеждани в болници, където техните органи да са били отстранявани без съгласието им, като по този начин са били убивани в процеса."

The Guardian: Китай събира органи от задържани

Guardian съобщи, че Китайският трибунал е председателстван от сър Джефри Найс, прокурор в международния наказателен съд за бивша Югославия. В единодушно решение групата обяви, че е „сигурно, че Фалун Гонг е източник - вероятно основен източник - на принудително събиране на органи“.

„Изводът показва, че много хора са починали от неописуемо отвратителна и безпричинна смърт, че още хора може да страдат по подобен начин, и че ние живеем на планета, където може да се открие крайна нечестивост в момента сред хората на власт, управляващи страната с една от най-старите цивилизации, известни на съвременния човек,” казва Найс, според доклада.

В статията се посочва, че трибуналът е събрал доказателства от медицински експерти, следователи по правата на човека и други, и че времето за изчакване за трансплантация в Китай е само няколко седмици. Когато следователите се обадили в болници в Китай, им било казано, че източниците на някои органи са практикуващи Фалун Гонг.

Форбс: Решение относно отнемането на органи в Китай

Forbes съобщи, че резюме от 60 страници е пулбикувано като окончателно решение на Независимия трибунал за принудително събиране на органи от затворници на съвестта в Китай (Китайския трибунал).

„При анализа на престъплението геноцид Китайският трибунал разкри, че Фалун Гонг и уйгурите са групи, специално взети на прицел, и че извършените жестокости попадат в обхвата на член II от Конвенцията на ООН за предотвратяване и наказание на престъплението геноцид (Конвенцията за геноцид)”, се казва в доклада на Forbes.

Освен това в статията се посочва, че Китайският трибунал е установил, че са извършени престъпления срещу човечеството, както е определено в член 7 от Римския статут. Това включва: „убийство; изтребление; лишаване от свобода или друго тежко лишаване от физическа свобода в нарушение на основните правила на международното право; изтезания; изнасилване или всяка друга форма на сексуално насилие от съпоставима тежест; преследване на расова, национална, етническа, културна или религиозна основа, което се признава всеобщо като недопустимо съгласно международното право; и принудително изчезване."

По време на дискусия в Камарата на общините на Обединеното кралство, депутатът Фиона Брюс призова за действие от страна на правителството на Обединеното кралство. В статия на "Форбс" се казва, че тя призовава Съвета на ООН по правата на човека да приеме резолюции, за да се назначи, първо, специален докладчик на ООН относно положението с правата на човека в Китай, и второ, анкетна комисия, която да разследва систематичните, широко разпространени и тежки нарушения с правата на човека в Китай."

Китайска версия

Източник/ци: http://en.minghui.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!